Preminuli u Sijera Leoneu bio bolestan od ebole

Dva rezultata briseva koji su sa premunulog u Sijera Leoneu uzeli zaposleni u britanskoj zdravstvenoj organizciji Javno zdravlje Engleska, pokazali su prisustvo ebole, saopštio je portparol Centra za ebolu, prenio je Rojters
0 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2016. 09:35h

Testovi obavljeni u Sijera Leoneu na tijelu preminule osobe pokazali su da je bio pozitivan na ebolu, izjavio je kasno sinoć portparol Centra za ebolu, nekoliko sati nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je okončana epidemija ebole u zapadnoj Africi.

Dva rezultata briseva koji su sa premunulog u Sijera Leoneu uzeli zaposleni u britanskoj zdravstvenoj organizciji Javno zdravlje Engleska, pokazali su prisustvo ebole, saopštio je portparol Centra za ebolu, prenio je Rojters.

Epidemija ebole u Sijera Leoneu je okončana 7. novembra.

SZO je juče saopštila da je okončana epidemija ebole, koja je u zapadnoj Africi trajala preko dvije godine, nakon što je Liberija, posljednja zemlja koja je bila pogođena, saopštila da je očišćena od te bolesti.

Objavom o okončanju epidemije obilježeno je 42 dana od kada se posljednji slučaj ebole u Liberiji, u kojoj je od epidemije umrlo 4.800 osoba, pokazao kao negativan na testu.

Epidemija je izbila u decembru 2013. godine na jugu Gvineje.

Virusom se zarazilo 29.000 osoba, od kojih je 11.315 umrlo od te bolesti, pokazuju zvanični podaci za koje mnogi stručnjaci tvrde da su potcijenjeni.

Na svom vrhuncu, epidemija je opuštošila prijestonice Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Po ulicama tih gradova gomilali su se leševi dok su bolnice registrovale stotine novih slučajeva svake nedjelje.

Bonus video: