Kanadski trgovci se izvinjavaju zbog visokih cijena

U prodavnicama lanca "Independent" u Otavi, uz voće i povrće koje potrošač sam bira, piše: "Pažnja! Cijene su više nego što je uobičajeno u zimskoj sezoni, naročito za robu uvezenu iz SAD zbog lošijeg kursa kanadskog u odnosu na američki dolar. Cijenićemo vašu vjernost kao kupca"
80 pregleda 0 komentar(a)
kANADA, Foto: Shutterstock
kANADA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2016. 08:05h

Nova godina donijela je kanadskim potrošačima nove, više cijene prehrambenih proizvoda, naročito voća i povrća. To svake zime, koja traje i do četiri mjeseca, i nije novost. Neobično je, međutim, što su u nekim samouslugama kanadski trgovci o tome istakli vidno obaveštenje koje bezmalo "zvuči" kao izvinjenje.

U prodavnicama lanca "Independent" u Otavi, uz voće i povrće koje potrošač sam bira, piše: "Pažnja! Cijene su više nego što je uobičajeno u zimskoj sezoni, naročito za robu uvezenu iz SAD zbog lošijeg kursa kanadskog u odnosu na američki dolar. Cijenićemo vašu vjernost kao kupca".

Glavni razlog poskupljenja je loš kurs kanadskog u odnosu na američki dolar, najlošiji od 2003. godine. Kanadski dolar danas vrijedi jedva 70 američkih centi.

Zbog surove zimske klime, u najvećem dijelu Kanade ta zemlja uvozi svježe voće i povrće sa američkog, ali i drugih kontinenata, najviše iz SAD. Ukupna godišnja obostrana poljoprivredna i prehrambena razmjena između Kanade i SAD dostiže 50 milijardi dolara, od čega je 26,2 milijarde američki izvoz. Kanada iz SAD uvozi voće u vrijednosti od 3,7 milijardi dolara, a povrće je košta milijardu manje.

Kanadske cijene voća i povrća, ali i mesa i drugih prehrambenih artikala, već četvrtu godinu rastu više od inflacije. Prema nalazima Prehrambenog instituta Univerziteta u Gvelfu (Ontario), Kanada je jedina visokorazvijena zemlja u kojoj je inflaciona prehrambena stopa veća od tri odsto, a u ovoj godini biće možda i veća od četiri odsto. Pojedinačne cijene nekih vrsta voća i povrća, međutim, porasle su prošle godine i za 10 odsto.

Prema predviđanjima istog instituta, prosječno kanadsko domaćinstvo ove godine moraće da izdvoji više od 8.600 dolara za hranu, gotovo 350 dolara više nego prošle.

Relativnu "utjehu" Kanađanima pruža izvještaj Frejzerovog instituta iz Vankuvera, koji je zaključio da poreski obveznici ostaju čak bez 42 odsto prihoda plaćajući takse i poreze, a "samo" 36,6 odsto troše za osnovne životne potrebe, uključujući hranu.

Prosječno kanadsko domaćinstvo ostvaruje godišnje oko 80.000 dolara, od čega više od 33.000 dolara odlazi na takse i poreze, a manje od 29.000 dolara na hranu, odjeću i troškove stanovanja.

Bonus video: