Bivši izraelski predsjednik hitno prebačen u bolnicu

Peres je dobitnik Nobelove nagrade 1994. poslije potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu s Palestincima. Nagradu su s njim podijelili tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin, koji je kasnije ubijen, i palestinski lider Jaser Arafat
0 komentar(a)
Šimon Peres, Foto: Reuters
Šimon Peres, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2016. 09:11h

Bivši izraelski predsjednik Šimon Peres (92) hitno je danas zbog bolova u grudima prebačen u bolnicu, gdje je mu je urađena intervencija na srcu, saopštila je njegova portparolka.

Ajlet Friš rekla je za Izraelski vojni radio da je Peresu pozlilo kod kuće, da su mu na pregledu uočene smetnje u radu srca i hitnom pomoći je odveden u bolnicu u Tel Avivu.

U kasnijem saopštenju iz Peresove kancelarije navedeno je da mu je uspješno urađena kateterizacija srca.

"Peres se osjeća dobro, potpuno je svjestan i stanje mu je stabilno", navodi se u saopštenju.

Peres je dobitnik Nobelove nagrade 1994. poslije potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu s Palestincima. Nagradu su s njim podijelili tadašnji izraelski premijer Jicak Rabin, koji je kasnije ubijen, i palestinski lider Jaser Arafat.

Peres je svoj sedmogodišnji predsjednički mandat završio 2014, ali je ostao aktivan u javnosti. Još djeluje preko svog nevladinog Peres centra za mir, koji promoviše suživot između Arapa i Jevreja i mir i razvoj na Bliskom istoku.

On je držao skoro svaku funkciju u izraelskom javnom životu od kad je postao generalni direktor Ministarstva odbrane sa 25 godina i predvodio razvoj izraelskog nuklearnog programa.

Dva puta je bio izraelski premijer i dva puta vršilac dužnosti premijera, a bio je član 12 vlada u višedecenijskoj političkoj karijeri.

Bonus video: