Keri zahvalio Irancima poslije oslobađanja američkih mornara

Iranska revolucionarna garda je saopštila da su američki mornari oslobođeni pošto je utvrđeno da u iranske vode nisu ušli namjerno
0 komentar(a)
američki mornari, Foto: Reuters
američki mornari, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 14:39h

Državni sekretar SAD Džon Keri zahvalio je danas Iranu poslije "brzog" oslobađanja deset američkih mornara uhapšenih prethodnog dana kada su zalutali u iranske teritorijalne vode.

"Činjenica da je to pitanje riješeno mirno i efikasno pokazuje kritičnu ulogu diplomatije u očuvanju sigurnosti, bezbjednosti i snage naše države", rekao je Keri u danas objavljenom saopštenju.

Keri je uspostavio bliske veze sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom poslije nedavnog postizanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila.

Iranske vlasti saopštile su danas da su oslobodile desetočlanu posadu dva mala broda američke mornarice koji su juče ušli u iranske vode. Iranska revolucionarna garda je saopštila da su američki mornari oslobođeni pošto je utvrđeno da u iranske vode nisu ušli namjerno.

Posada koju čini devet muškaraca i jedna žena bila je zadržana na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, u čijoj su blizini uhvaćeni.

Američka vojska saopštila je da su ušli u iranske teritorijalne vode blizu ostrva Farsi zbog mehaničkih problema na jednom od brodova.

Američki ministar odbrane Eš Karter je ranije pozdravio oslobađanje američkih mornara i zahvalio je državnom sekretaru Keriju na njegovom diplomatskom angažovanje po tom pitanju.

Bonus video: