Prodajte sve, slijedi lom berzi

U poruci svojim klijentima banka poručuje: Prodajte sve osim visokokvalitetnih obveznica. Ovdje se radi o povratku kapitala, ne o povratku od kapitala. U punoj sali, vrata za izlaz su mala"
26 komentar(a)
Berza, Foto: Reuters
Berza, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 08:57h

Kraljevska banka Škotske upozorava da je pred nama "kataklizmična" godina sa velikim padovima u dionicama i cijeni nafte i savjetuje klijente da se "prebace" na obveznice.

U upozorenju piše da bi investitori mogli da se suoče sa padovima do 20% na berzi, a da bi nafta mogla da padne na svega 16 dolara po barelu.

U poruci svojim klijentima banka poručuje: Prodajte sve osim visokokvalitetnih obveznica. Ovdje se radi o povratku kapitala, ne o povratku od kapitala. U punoj sali, vrata za izlaz su mala".

Navodi se da je trenutna situacija vrlo slična 2008. kada je kolaps Leman Braders investicione banke doveo do globalne finansijske krize. Ovog puta bi Kina mogla da bude krizna tačka.

Berza je već pod ozbiljnim pritiskom u 2016. jer je berzni indeks na londonskoj berzi pao za 5% što je najgori početak još od 2000. godine.

U SAD je Dow Jones industrijski prosjek imao najgori start godine ikada.

Cijene nafte su pale oštro zbog straha od niske potražnje i porasta izvoza, jer se očekuje da Iran počne da izvozi nakon ukidanja sankcije. Tenzije između Irana i Saudijske Arabije čine da je manje vjerovatno da Opek odluči da smanji proizvodnju kako bi spriječio pad cijena.

Investitore plaši moguće oštro usporavanje kineske ekonomije i pad vrijednosti juana, čemu sigurno ne ide u prilogu lom kineske berze uprkos pokušajima kineskih vlasti da smanji prodaju.

Škotska banka nije jedina koja ima negativna predviđanja, jer su i analitičari iz JP Morgana savjetovali klijente da prodaju dionice prilikom svakog skoka.

Morgan Stenli predviđa da bi cijena nafte mogla da se spusti na 20 dolara po barelu, dok Standard Čarterd predviđa još veći pad, sve do 10 dolara po barelu.

Bonus video: