UN traže 7,73 milijarde dolara za pomoć Sirijcima

Prošle godine UN su za potrebe ugroženih sirijskih državljana tražile 8,4 milijarde, ali su dobile samo 3,3 milijarde dolara
0 komentar(a)
izbjeglice Sirija, Foto: Reuters
izbjeglice Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 07:28h

Ujedinjene nacije su apelovale da se skupi 7,73 milijardi dolara humanitarne pomoći za 22,5 miliona civila koji žive u Siriji ili su izbjegli u neku od susjednih zemalja.

Prema saopštenju UN, novac je neophodan kako bi bile zadovoljene potrebe za 13,5 miliona ljudi koji su raseljeni u Siriji, ili su na neki drugi način ugroženi ratnim sukobima u zemlji. Novac je namijenjen i za 4,7 miliona Sirijiaca koji su izbjegli iz svoje zemlje.

Regionalni plan za izbjeglice podrazumijeva i finansiranje agencija UN i nevladinih organizacija u Turskoj, Libanu, Jordanu Iraku i Egiptu.

“Moramo da spriječimo izbjeglice da tonu sve više u bijedu, da im ponovo damo nadu, a treba pomoći i onima koji ih primaju", rekao je visoki komesar UN za izbjeglice Stefan O'Brajan.

Prošle godine UN su za potrebe ugroženih sirijskih državljana tražile 8,4 milijarde, ali su dobile samo 3,3 milijarde dolara.

Bonus video: