UNICEF: Više od polovine djece u Južnom Sudanu ne pohađa školu

Od izbijanja rata, razoreno je više od 800 škola, a još 400.000 đaka je prestalo da pohađa školu
0 komentar(a)
Unicef, Foto: Shutterstock
Unicef, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2016. 17:31h

Više od polovine djece u Južnom Sudanu ne pohađa školu, što je najveća stopa u svijetu, saopštio je danas Fond UN za djecu (UNICEF).

U Južnom Sudanu u školu ne ide 51 odsto djece uzrasta između 6 i 15 godina, što je 18 miliona dece, navodi se u saopštenju.

U toj zemlji, koju dvije godine potresaju borbe između vladinih snaga i pobunjenika, čak i prije izbijanja sukoba školu nije pohađalo 1,4 miliona djece. Od izbijanja rata, razoreno je više od 800 škola, a još 400.000 đaka je prestalo da pohađa školu.

Vlada Južnog Sudana i pobunjenici potpisali su u avgustu mirovni sporazum, ali nasilje i dalje traje u pojedinim djelovima zemlje.

Iza Južnog Sudana slijedi Niger, sa 47 odsto djece koja ne idu u školu, pokazuju podaci UNICEF-a.

Od deset đaka koji u Južnom Sudanu upišu osnovnu školu, samo jedan je i završi, dijelom i zbog nedostatka objekata i obrazovanih učitelja, izjavila je šefica UNICEF-a za obrazovanje u Južnom Sudanu Fuong T. Ngujen.

Ona je dodala i da vlada u budžetu izdvaja veoma malo za obrazovanje i da ta oblast ne stagnira, već je primjetno opadanje.

Zvaničnik u Ministarstvu obrazovanja Avelino Androgo rekao je odbrana troši veliki dio budžeta, a da se za obrazovanje izdvaja svega četiri odsto.

Širom svijeta, približno jedno od četvoro djece u ratnim zonama ostaje bez obrazovanja, što je gotovo 24 miliona od više od 109 miliona djece koliko ih živi u zemljama zahvaćenim sukobima, naveo je UNICEF.

Bonus video: