Izraelski Arapin osuđen na 11 godina zatvora zbog zavjere da ubije Netanjahua

"Radeći po naredbama terorističkih operativaca u inostranstvu Muhamed je plarao da izvede više terorističkih napada protiv raznih meta“
416 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netnjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netnjahu, Foto: Reuters

Jedan izraelski Arapin, optužen da je planirao da ubije premijera Izraela i jerusalimskog gradonačelnika po naredbi terorističke organizacije sa sjedištem u Siriji, osuđen je danas na 11 godina zatvora.

Tridesetjednogodišnji Muhamed Džamal Rašdeh iz istočnog Jerusalima je uhapšen u aprilu, a u maju je podignuta optužnica.

U sporazumu o priznanju krivice je navedeno da je on proglašen krivim za kovanje zavjere da pomogne neprijatelju u ratno vrijeme, da se spremao da izvede smrtonosne terorističke napade, špijuniranje i kovanje zavjere da počini ubistvo.

Još dvojica osumnjičenih su uhapšena i optužena u vezi s ovim slučajem, saopštila je u to vrijeme izraelska bezbjednosna služba Šin bet, ali je odbila da objavi njihova imena.

"Radeći po naredbama terorističkih operativaca u inostranstvu Muhamed je plarao da izvede više terorističkih napada protiv raznih meta“, saopštila je bezbjednosna služba, prenijeli su izraelski mediji.

Mete su bili premijer Benjamin Netnjahu i tadašnji gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat, te zgrade konzulata SAD u Jerusalimu koje su od tada pretvorene u ambasadu i delegacija kanadskih bezbjednosnih zvaničnika koja je doputovala da obučava bezbjednosne snage Palestinske uprave na Zapadnoj obali, navela je služba Šin bet.

Izraelska policija je u junu objavila snimak hapšenja Rašdeha u izbjegličkom logoru Šuafat u istočnom jeruslimu, gdje je živio.

Portparol Šin beta je rekao da je on dobio naredbe od članova Narodnog fronta za oslobođenje Palestine- Generalna komanda (PFLP-GC) koja se u ratu u Siriji bori na strani sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Ta organizacija odgovorna je za više terorističkih napada u Izraelu 1970-tih i 1980-tih godina, uključujući napad na školski autubus na sjeveru Izraela u kojem je ubijeno devetoro djece i troje odraslih ljudi.

Kasnih 1980-ti godina organizacija je uglavnom prešla u ilegalu i sarađvala iza scene sa libanskim ekstremistučkim Hezbolahom ali se ponovo pojavila kada je počeo građanki rat u Siriji 2011. godine.

Bonus video: