El Čapo nije htio da se preda bez borbe

Poznati kriminalac pobjegao je prije ulaska policije, ali u automobilskoj potjeri ovoga puta je izvukao deblji kraj
61 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2016. 10:38h

Hapšenje "kralja droge" Hoakina El Čapa Guzmana bila je prava borba policije i kriminalaca, a to pokazuju i fotografije stana i podzemnih prostorija u kojima se poznati diler zabarikadirao satima prije hapšenja.

Zidovi izbušeni mecima, podovi umazani krvlju i potpuno demolirana kuća dokaz su da se za hapšenje "dilera broj 1" vodila velika bitka. Tom prilikom marinci su ubili šestoro članova zloglasnog kartela Sinaloa, a šestoro ih je uhapšeno.

Meksička policija objavila je snimak hapšenja. Na snmiku se vidi žestoka razmjena vatre između pripadnika specijalnih jedinica i članova obezbjeđenja odbjeglog kriminalca.

"Kralj droge" je tokom trajanja policijske akcije bio dobro skriven u svom tunelu. Policiji je trebalo sat i po vremena da nađe ulaz u sklonište koji se nalazio iza ogledala u ormaru punom odjeće.

El Čapo je u ključnom trenutku izveo svoj posljednji bijeg - iza ogledala u svom skrovištu otvorio je prolaz do tajnog hodnika koji vodi u dugački tunel.

Tamo je imao sve što mu treba za preživljavanje - svjetla, zidove obložene drvom, betonske podove i metalna vrata za sigurnost. Ali, jednu stvar nije mogao spriječiti, a to je nadiranje vode.

Kada je zbog olujnog nevremena praćenog jakom kišom voda ispunila tunel i "došla do grla", El Čapo se dao u bijeg. Prvo je ukrao jedan automobil pa zatim drugi, a marinci su ga, nakon potjere, uspjeli uhvatiti na autoputu.

Poznati kriminalac pobjegao je prije ulaska policije, ali u automobilskoj potjeri ovoga puta je izvukao deblji kraj. Ono što ga sada očekuje je postupak izručenja SAD-u koji bi mogao trajati i do godinu dana.

El Čapo je po drugi put iz zatvora Atiplano pobjegao 12. jula. Nakon bijega vlasti su otkrile tunel od 1,5 kilometara koji je narkobos iskopao kako bi umakao iz strogo čuvanog zatvora.

Bijeg je za meksičke vlasti bio velika sramota jer već su bili upoznati s činjenicom da je upravo El Čapova organizacija najzaslužnija za kopanje krijumčarskih tunela ispod meksičko-američke granice.

Nakon tog filmskog bijega, 23 zatvorska službenika uhapšena su pod sumnjom da su narkobosu pružali pomoć.

Iz istog zatvora El Čapo je prvi put pobjegao 2001. godine. U zatvor je vraćen tek u februaru 2014. godine nakon što su ga uspjeli locirati u jednom meksičkom ljetovalištu.

Galerija

Bonus video: