Arapska liga: Iran djeluje provokativno

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir optužio je Iran da namjerno nije zaštitio saudijsku ambasadu u toj zemlji, prenosi AFP
0 komentar(a)
Iran, zastava, Foto: Shutterstock
Iran, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2016. 16:51h

Predsjedavajući Arapske lige Nabil al-Arabi je na vanrednom sastanku sazvanom na zahtjev Saudijske Arabije, optužio Teheran za "provokativno djelovanje".

On je pozvao šefove diplomatije arapskih zemalja da usvoje snažnu i jasnu zajedničku poziciju u kojem pozivaju Iran da prestane da se miješa u unutrašnje stvari arapskih zemalja.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir optužio je Iran da namjerno nije zaštitio saudijsku ambasadu u toj zemlji, prenosi AFP.

Zvanični Rijad je prekinuo diplomatske odnose i obustavio aviosaobraćaj nakon što su demonstranti u Teheranu zapalili saudijsku ambasadu, kao i konzulat u Mašadu.

Ti protesti su predstavljali odgovor na to što je Saudijska Arabija proteklog vikenda pogubila vodećeg šiitskog sveštenika Nimr al-Nimra, organizatora šiitskih protesta 2011. godine.

Sa druge strane, iz Teherana stižu optužbe na račun Saudijske Arabije da koristi sukob sa Iranom da "negativno utiče" na mirovne pregovore o sirijskom konfliktu.

"Saudijska Arabija stvara tenziju sa namjerom da negativno utiče na sirijsku krizu", rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif u saopštenju.

On je dodao da Teheran neće dozvoliti da "saudijske akcije ostave negativne posljedice".

Bonus video: