Meksiko će izručiti El Čapa Vašingtonu?

Izručenje El Čapa Vašingtonu bi pomoglo da se odagnaju strahovi da bi narkobos mogao da iskoristi svoje ogromno bogatstvo da podmiti zatvorske zvaničnike i ponovo pobjegne
3 komentar(a)
El Čapo, Foto: Reuters
El Čapo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2016. 17:39h

Meksička vlada nastoji da ispuni zahtjev Sjedinjenih Američkih Država i izruči im uhvaćenog narkobosa Hoakina "el Čapa" Gusmana kako bi se on tamo suočio sa optužbama za nelegalnu trgovinu, tvrde danas izvori upoznati sa situacijom.

Kancelarija meksičkog javnog tužioca radiće što je brže moguće na omogućavanju izručenja, a El Čapo bi mogao da bude izručen polovinom godine, rekao je jedan od neimenovanih izvora, prenosi Rojters.

"Cilj je da se ispuni zahtjev za ekstradiciju", istakao je jedan od izvora.

Vrijeme izručenja će, vjerovatno, zavisiti od naloga El Čapovih advokata, ocjenjuje britanska agencija.

Izručenje El Čapa Vašingtonu bi pomoglo da se odagnaju strahovi da bi narkobos mogao da iskoristi svoje ogromno bogatstvo da podmiti zatvorske zvaničnike i ponovo pobjegne iz maksimalno obezbijeđenog meksičkog zatvora.

Meksička državna tužiteljka Areli Gomes Konsales saopštila je danas da će on, nakon što su ga meksične vlasti juče uhvatile, biti smješten u zatvor Altipalno, iz kojeg je pobjegao u julu prošle godine.

Gusman je milijarder i šef moćnog meksičkog narko-kartela "Sinaloa".

On je 11. jula 2015. pobjegao iz zatvora sa maksimalnim obezbjedenjem nakon što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometra dugi tunel.

Na snimcima sa nadzornih kamera se moglo videti kako narkobos ulazi u rupu iskopanu na dnu tuš-kabine i nestaje u tunelu.

Meksički zvaničnici su se 2014. hvalili time što je Gusman uhvaćen, ističući to kao pokazatelj da dobijaju rat protiv narkokartela.

Gusman je već jednom ranije pobjegao iz zatvora 2001. godine, kad su ga na slobodu iznijeli u korpi za prljav veš.

Bonus video: