SAD: Da li je seksualno nasilje u vojnim školama u porastu ili veći broj žrtava prijavljuje zločine?

Najveći procenat novih slučajeva seksualnog nasilja, od 25 do 49 odsto, zabilježen je na mornaričkoj akademiji
0 komentar(a)
SAD, vojska, Foto: Reuters
SAD, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 17:34h

Broj prijava za seksualno zlostavljanje u tri američke vojne akademije povećan je 50 odsto u odnosu na školsku godinu 2014-2015, navodi se u dokumentaciji u koju je novinska agencija AP imala uvid.

"Studenti su stekli povjerenje u novi sistem prijavljivanja seksualnog zlostavljanja u prethodnih nekoliko godina, što je dovelo do velikog povećanja broja prijava", izjavio je neimenovani visoki vojni zvaničnik.

On navodi da su danas studenti svjesni važnosti prijavljivanja seksualnog nasilja i lakše traže pomoć.

Povećanje broja prijava nameće pitanje da li je seksualno nasilje u vojnim školama u Americi zaista u porastu ili samo veći broj žrtava prijavljuje zločine.

Prema dokumentaciji u koju je AP imao uvid, u prethodnoj školskoj godini prijavljen je 91 slučaj seksualnog nasilja na mornaričkoj akademiji u Anapolisu, Vojnoj akademiji u Vest Pointu i pilotskoj akademiji u Koloradu, što je povećanje u odnosu na 59 prijavljenih slučajeva u školskoj godini 2013-2014.

Broj prijava seksualnog zlostavljanja porastao je u sve tri vojne škole. Najveće povećanje bilježi se na mornaričkoj akademiji 13, zatim na vojnoj akademiji u Njujorku i pilotskoj akademiji u Koloradu - osam.

Najveći procenat novih slučajeva seksualnog nasilja, od 25 do 49 odsto, zabilježen je na mornaričkoj akademiji.

Upitan da prokomentariše veliki broj slučajeva seksualnog zlostavljanja na pilotskoj akademiji neimenovani vojni zvaničnik je naglasio da se radi o skandalu i anomaliji, ali i da se studenti sada osjećaju sigurnije i lakše prijavljuju napade što je dovelo do povečanja broja žalbi.

Zvaničnik je najavio da vojne akademije planiraju da u ovoj godini veći akcenat stave na obuku za sprečavanje seksualnog nasilja, jer često maltretiranje može dovesti do novih napada.

On je naglasio da je određeni broj studenata u vojnim školama bio primoran na neki oblik neželjenog seksualnog kontakta, od dodirivanja do silovanja u prethodnim godinama.

Seksualno zlostavljanje u školama, posebno vojnim, tradicionalno predstavlja zločine koji se rijetko prijavljuje zbog straha žrtava od stigmatizacije.

Bonus video: