Najgori početak godine u istoriji

Pad cijena dionica u svih deset sektora S 500 indeksa posljedica je strahovanja ulagača da je situacija u kineskoj ekonomiji lošija nego što se mislilo
64 pregleda 0 komentar(a)
berza, Foto: Reuters
berza, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 09:09h

Indeksi na Vol stritu, S&P 500 i Dow Jones, snažno su pali u četvrtak, pa su u novu godinu ušli s najslabijom učinkom u istoriji, zbog oštrog sunovrata cijena kineskih dionica i pojeftinjenja nafte.

Dow Jones potonuo je 2,32 odsto na 16.514 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,37 odsto na 1.943 poena, a Nasdaq indeks 3,03 osto, na 4.689 bodova.

Pad cijena dionica u svih deset sektora S&P 500 indeksa posljedica je strahovanja ulagača da je situacija u kineskoj ekonomiji lošija nego što se mislilo, prenosi Hina.

Kineska centralna banka u četvrtak je odredila kurs juana prema dolaru 0,5 odsto ispod vrijednosti od prethodnog dana i najniže od marta 2011. godine.

To je najveća dnevna devalvacija juana od avgusta prošle godine, kada je centralna banka dopustila pad njegovog kursa dva odsto.

Taj potez centralne banke izazvao je strahovanja od novog talasa devalvacije valuta ostalih zemalja u regiji, kako bi njihovi proizvodi ostali konkurentni u odnosu na kineske.

To je izazvalo paniku na berzi u Šangaju, pa je trgovanje u četvrtak automatski prekinuto, već drugi put ove sedmice, jer su cijene dionica potonule više od sedam odsto.

Cijena nafte na američkom tržištu zaronila je na najniži nivo u 12 godina, dok je cijena bakra skliznula najniže od 2009. godine, zbog čega su se pod pritiskom našle dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

"Ulagači vide slabost Kine i njenog tržišta dionica, pa zaključuju da bi to moglo loše uticati i na američke korporacije", rekao je strateg u firmi Boston Private Wealth, Robert Pavlik.

U prva četiri radna dana ove godine Dow Jones izgubio je 5,2 odsto, pa je ovo njegov najslabiji početak godine od 1928, od kada sadrži 30 dionica.

S&P 500 potonuo je 4,9 odsto.

"Kada tržište slabo uđe u godinu, ulagači postaju sumnjičavi. Ekonomija se ne kreće baš najbolje, izgledi su u najboljem slučaju skromni, pa ulagači ne žele duže čekati. A Kina je dopprinijela nesigurnosti", rekao je Pavlik.

Ugledni investitor George Soros naveo je u govoru na ekonomskom forumu u Šri Lanki sličnosti između sadašnje situacije i financijske krize 2008. godine.

On je kazao da su globalna tržišta suočena s krizom i da bi ulagači trebalo da budu vrlo oprezni.

Na zabrinutost ulagača ukazuje skok VIX indeksa straha Čikaške berze opcija 21 odsto, na 24,99 bodova, najviši nivo od kraja septembra.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje i povećan obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 9,9 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,2 milijarde.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,96 odsto na 5.954 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,29 odsto na 9.979 poena, a pariski CAC 1,72 odsto, na 4.403 boda.

Bonus video: