PORUKA KINI

Keri: Ne može se više tako sa Sjevernom Korejom

Oni su se dogovorili da će blisko sarađivati da bi utvrdili korake koje mogu da preduzmu u vezi sa rastućom zabrinutošću o nedavnom nuklearnom testu Pjongjaga
50 pregleda 0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 06:58h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je u telefonskom razgovoru sa kineskim ministrom spoljnih poslova jasno stavio do znanja da se stav Kine prema Sjevernoj Koreji pokazao kao neuspješan i da je vrijeme da se to promijeni, poslije navodnog testiranja hidrogenske bombe Pjongjanga.

"Kina je imala određen pristup (prema Pjongjangu). Mi smo to poštovali i saglasili se s tim da bi im dali prostora da to i primijene. Danas u razgovoru sam jasno stavio do znanja da to nije uspjelo i da ne možemo da nastavimo tako", rekao je juče američki zvaničnik.

Keri je to rekao u telefonskom razgovoru sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiom, prenio je Rojters.

Kako je prenijela agencija Jonap, oni su se dogovorili da će blisko sarađivati da bi utvrdili korake koje mogu da preduzmu u vezi sa rastućom zabrinutošću o nedavnom nuklearnom testu Pjongjaga.

Istovremeno, Pentagon je saopštio da američko Ministarstvo odbrane i dalje razmatra opcije sa Južnom Korejom kao odgovor na test bombe Sjeverne Koreje.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio je u srijedu da američka vlada smatra da je Sjeverna Koreja izvela nuklearnu probu i da sumnja u istinitost tvrdnje Pjongjanga da je bio u pitanju prvi test hidrogenske bombe.

I Džoš Ernest, portparol Bijele kuće, rekao je da prva analiza nije u skladu sa tvrdnjama Sjeverne Koreje da je uspješno izvela prvo testiranje hidrogenske bombe, prenio je AFP.

Pentagon je upozorio Pjongjang na moguće posljedice.