Alabama tužila vladu SAD zbog programa razmještanja izbjeglica

U tužbi Alabame se navodi da Obamina administracija ne prati zakon o izbjeglicama iz 1980. koji nalaže da federalna vlada "treba da se redovno konsultuje" s državama o razmještanju
0 komentar(a)
Vašington, Foto: Shutterstock
Vašington, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.01.2016. 19:15h

Američka savezna država Alabama tužila je danas federalnu vladu zbog programa razmještanja izbeglica, optužujući administraciju predsjednika Baraka Obame da se nije konsultovala s državama o smještanju ljudi koji su pobjegli iz svojih zemalja.

Portparolka guvernera Alabame Roberta Bentlija rekla je da je tužba danas podnijeta, čime je Alabama druga država poslije Teksasa koja je tužila vladu u Vašingtonu zbog programa razmještanja izbjeglica.

Bentli je jedan od nekoliko republikanskih guvernera koji su se usprotivili razmještanju sirijskih izbeglica u svoje države poslije terorističkih napada u Parizu 13. novembra. U tužbi se konkretno ne spominju sirijske izbjeglica, ali se slijedi primjer Teksasa koji je podnio tužbu prošlog mjeseca kako bi spriječio smještanje šest izbjeglica iz Sirije u Dalas.

U tužbi Alabame se navodi da Obamina administracija ne prati zakon o izbjeglicama iz 1980. koji nalaže da federalna vlada "treba da se redovno konsultuje" s državama o razmještanju.

Federalna vlada SAD kontroliše program razmještanja izbjeglica, a stručnjaci ocjenjuju da savezne države nemaju pravo da zabrane smještaj izbjeglica.

Bonus video: