USLOV PRIJEMA

Slovenija će od Hrvatske zahtjevati spisak izbjeglica

Slovenačka policija je početkom nedjelje raspisala konkurs kojim traži više prevodilaca za arapski jezik, koje namjerava da koristi u identifikaciji izbjeglica i zemalja odakle dolaze, kako bi utvrdila da li dolaze iz Sirije ili nekih drugih zemalja u kojima ne postoji ratna opasnost
0 komentar(a)
Izbjeglice, Hrvatska, Slovenija, Foto: Betaphoto/HINA
Izbjeglice, Hrvatska, Slovenija, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 06.01.2016. 08:58h

Slovenija će ubuduće od Hrvatske tražiti popis izbjeglica koje transportuje u susjednu zemlju i podatke o njima, a ukoliko to ne dobije neće ih primati, izjavio je sinoć državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefic.

On je rekao da je uvođenje kontrola na nekim unutrašnjim granicama Šengena privremene naravi, ali je upozorio da je Slovenija spremna da uvede dodatne mjere kontrole na svojoj granici sa Hrvatskom ako se izbjeglička kriza ne smiri, prenijela je agencija Hina.

Zvanična Ljubljana je prije nekoliko dana zatražila sastanak sa hrvatskim vlastima na nivou visokih policijskih zvaničnika, kako bi objasnila svoje predloge o dodatnoj kontroli izbjeglica koji prolaze balkanskom rutom u cilju njihove identifikacije, naveo je Šefic na konferenciji za novinare.

Jedan od glavnih zahtjeva je da hrvatska policija ubuduće prilikom najave svakog voza upućenog za Dobovu dostavi popis izbjeglica sa njihovim ličnim podacima, a u slučaju da se takvi popisi ne dostave, Slovenija će odbijati da primi migrante, najavio je Šefic.

Pismo u kojem je predložila takav sastanak slovenačka ministarka unutarnjih poslova Vesna Đerkeš Žnidar poslala je hrvatskom tehničkom ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću, naveo je Šefic.

Slovenačka policija je početkom nedjelje raspisala konkurs kojim traži više prevodilaca za arapski jezik, koje namjerava da koristi u identifikaciji izbjeglica i zemalja odakle dolaze, kako bi utvrdila da li dolaze iz Sirije ili nekih drugih zemalja u kojima ne postoji ratna opasnost.

U Sloveniju je od sredine oktobra 2015. ušlo nešto više od 392.000 izbjeglica, od čega 12.884 u prvih pet dana 2016, na putu prema bogatijim zemljama zapadne Evrope.

Preporučujemo za Vas