POSLANICI POLOŽILI ZAKLETVU

Opozicija u Venecueli kontroliše parlament poslije 17 godina

Opoziciona kolicija je na izborima u decembru osvojila dvotrećinsku većinu od 112 mjesta, a vladajuća Socijalistička partija je dobila 55 poslanika
1 komentar(a)
Venecuela opozicija, Foto: Reuters
Venecuela opozicija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2016. 20:31h

Novoizabrani venecuelanski poslanici položili su danas zakletvu, čime je opozicija u toj zemlji poslije 17 godina preuzela kontrolu nad parlamentom.

Zakletva je protekla u atmosferi velikih tenzija u skupštinskoj sali i sukoba stotina pristalica i protivnika opozicije ispred zgrade parlamenta.

Grupa provladinih poslanika je u znak protesta napustila salu, dok je novo parlamentarno vođstvo predstavljalo zakonodavnu agendu.

To je prvi put poslije 17 godina da protivnici socijalističke revolucije, koju je započeo preminuli predsjednik Ugo Čaves, imaju kontrolu nad parlamentom.

Opoziciona kolicija je na izborima u decembru osvojila dvotrećinsku većinu od 112 mjesta, a vladajuća Socijalistička partija je dobila 55 poslanika. Vrhovni sud je, međutim, prošle sedmice zabranio četvorici poslanika da polože zakletvu dok se ne istraže navodi o izbornoj prevari, što bi moglo da dovede u pitanje dvotrećinsku većinu.

U zgradi parlamenta je bilo primjetno odsustvo portreta Čavesa i južnoameričkog revolucionarnog vodje Simona Bolivara.

Jedna od prvih mjera novog saziva parlamenta vjerovatno će biti donošenje zakona o oslobođenju desetina aktivista uhapšenih tokom antivladinih protesta 2014, navodi AP.

Dio tvrdokornije opozicije pozivao je predsjednika Nikolasa Madura, koji je iz redova socijalista, da podnese ostavku kako bi se izbjegla politička kriza.

Preporučujemo za Vas