IZNIO PLAN ZA STROŽU KONTROLU ORUŽJA

Obama plakao dok je pričao o djeci koja su ubijena

U govoru u Bijeloj kući, okružen članovima porodica osoba ubijenih u pucnjavama, Obama je rekao da se ustavno pravo Amerikanaca da nose oružje mora uravnotežiti sa pravom da praktikuju vjeru, mirno se okupljaju i žive svoj život
92 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2016. 19:57h

Predsjednik Barak Obama opisao je nove korake koje će njegova administracija preduzeti da bi pooštrila pravila u vezi s oružjem i pozvao Amerikance da glasaju za kandidate koji čine više da spriječe oružano nasilje, brišući suze dok je pričao o djeci koja su poginula u masovnoj pucnjavi.

U govoru u Bijeloj kući, okružen članovima porodica osoba ubijenih u pucnjavama, Obama je rekao da se ustavno pravo Amerikanaca da nose oružje mora uravnotežiti sa pravom da praktikuju vjeru, mirno se okupljaju i žive svoj život.

Lider SAD je više puta rekao da mu je najteži period na funkciji bio nako u decembru 2012, kada je počinjen maskar nad 20 djece i šest odraslih osoba u osnovnoj školi u Njutaunu u Konektikatu.

"Poludim svaki puta kad se sjetim te djece", rekao je Obama, dok su mu se suze slivale niz obraze, prenio je Rojters.

"To me je promijenilo, tog dana. Iskreno sam se nadao da će to promijeniti zemlju", rekao je Obama. 

Nakon tragedije, demokratski predsjednik nije uspio da ubijedi Kongres da pooštri zakon SAD o oružju. Optužio je poslanike da su taoci moćne lobističke grupe Nacionalno udruženje za vatreno oružje (NRA).

Obama je poručio da bi Amerikanci trebalo da budu strastveni kao NRA u promjeni zakona o oružju, ali je priznao da se to neće desiti tokom njegove posljednje godine na funkciji. Akcija koju je Obama predstavio zahtijeva da više prodavaca oružja nabavi licencu i više kupaca bude podvrgnuto provjeri biografije.

Na osnovu tih promjena, američki Biro za alkohol, duvan i vatreno oružje (ATF) će izdati smjernice kako bi se izuzeci sveli na sistem koji od prodavaca traži da kod FBI provjere da li kupci imaju krivični dosije i da li imaju mentalnih problema zbog kojih ne bi smjeli da posjeduju oružje.

Svaka promjena pravila u vezi s oružjem nosi politički rizik. Drugi amandman Ustava SAD štiti pravo građana da posjeduje oružje. 

Očekuje se da će promjene naići na pravne izazove a republikanski predsejdnički kandidati su obećali da će ukinuti Obamine mjer ako pobijede u Bijeloj kući. Obama, koji ulazi u osmu i posljednju godinu na funkciji je, međutim, rekao da su njegove mjere u  okviru njegove nadležnosti i u skladu sa Ustavom.

Galerija

Preporučujemo za Vas