Slovačka će u Makedoniju zbog izbjeglica poslati 25 policajaca

"Samo vremenske prilike nam sada pomažu. Prema najnovijim podacima iz današnjeg dana u Evropu dolazi 1.000 do 5.000 migranata što je ogroman broj. Svi očekujemo da će, kada se vrijeme proljepša, taj broj samo rasti. To su neprihvatljivi brojevi"
1 komentar(a)
Makedonija, izbjeglice, Foto: Reuters
Makedonija, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2016. 17:02h

Slovački premijer Robert Fico saopštio je danas da će Slovačka 1. februara poslati u Makedoniju 25 policajaca da pomognu sa izbjegličkim talasom koji, prema njegovim riječima, sada usporava samo loše vrijeme a ne nekakve efikasne mjere Evropske unije.

"Samo vremenske prilike nam sada pomažu. Prema najnovijim podacima iz današnjeg dana u Evropu dolazi 1.000 do 5.000 migranata što je ogroman broj. Svi očekujemo da će, kada se vrijeme proljepša, taj broj samo rasti. To su neprihvatljivi brojevi", kazao je danas na konferenciji za novinare u Bratislavi slovački premijer.

Fico je upozorio da se uopšte ne zna šta će biti dalje sa izbjeglicama sa kojima u Evropu stiže i veliki rizik po bezbjednost Evropljana.

"Ako vam nije dovoljan Pariz ne znam kakav još dokaz vam je potreban", kazao je premijer i ponovo zatražio da Evropska unija preduzme efikasne mjere za zaustavljanje izbjegličkog talasa još na spoljnim granicama Unije.

"Ideja multikulturnog društva u Evropi je propala. Neki izgredi su grozni, čak neshvatljivi. Na javno mnjenje veoma su uticali zločini u Parizu. Nismo slučajno migracijsku krizu povezali sa prijetnjama po bezbjednost", kazao je Fico.

Slovački premijer ponovo je odbio kritike koje mu od eskalacije izbjegličkog talasa upućuje predsjednik Slovačke Andrej Kiska da bi slovački zvaničnici trebalo da prestanu da siju paniku od izbjeglica i islama među Slovacima i da pokažu prema izbjeglicama saosjećanje i milosrđe.

"Kada to gospodin predsjednik nipodaštava, koga ćete smjenjivati prvog ako se u Slovačkoj nešto desi? Predsjednika? Ne, toga ćete pomaziti po glavi. Prvo ćete smijeniti premijera a za njim ministra unutrašnjih poslova", rekao je Fico i dodao da će voditi politiku kakvu on sam smatra da treba jer je odgovoran za nju on, a ne šef države.

Fico je izjavio da sada izbjeglice predstavljaju najveću opasnost po bezbjednost Slovaka, zato što je zemlja članica NATO i daje svoj doprinos borbi protiv Islamske države.

Premijer Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak saopštili su danas novinarima da će vlada naredne sedmice odobriti slanje 25 policajaca u Makedoniju na molbu makedonskog ministra unutrašnjih poslova a takođe će produžiti boravak 20 policajaca u Sloveniji.

Bonus video: