Davutoglu: Dati šansu diplomatskim kanalima

Prethodno, tursko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog narastajućih tenzija između Saudijske Arabije i Irana poslije egzekucije uglednog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra
0 komentar(a)
Davutoglu, Foto: Reuters
Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2016. 12:21h

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je danas Saudijsku Arabiju i Iran da upotrebe diplomatske kanale kako bi se smanjile tenzije poslije egzekucije uglednog šiitiskog sveštenika i poručio da je Turska spremna da se angažuje.

"Diplomatskim kanalima mora odmah biti pružena šansa. Spremni smo da ponudimo svaku konstruktivnu pomoć u pronalaženju rješenja", rekao je Davutoglu, prenosi Rojters.

Prethodno, tursko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog narastajućih tenzija između Saudijske Arabije i Irana poslije egzekucije uglednog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra.

Tursko ministarstvo je apelovalo na mir i povratak diplomatskom jeziku.

"Turska poziva na to da se prestane sa prijetnjama i dvije strane vrate diplomatskom jeziku i apeluje na obostrani oprez", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija je proteklog vikenda izvršila egzekuciju 47 osoba, među njima i šiitskog sveštenika, što je izazvalo burne reakcije u regionu, uključujući i Iran.

Iranski demonstranti su napali saudijsko diplomatsko predstavništvo, a zvanični Rijad je poslije toga prekinuo diplomatkse odnose sa Teheranom, a za njim su krenuli i neki njegovi saveznici u regionu.

U međuvremenu i Rusija je saopštila da je spremna da bude posrednik koji će pomoći rješenju spora između Irana i Saudijske Arabije.

"Kao prijatelji, bili bismo spremni, ukoliko to bude od nas zatraženo, da igramo ulogu posrednika u rješavanju aktuelnih nesuglasica, kao i bilo kakvih novih do kojih bi moglo da dođe između te dvije zemlje", rekao je izvor iz ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Bonus video: