Rančeri okupirali Nacionalni rezervat: Godinama možemo ovako

"Milicajce" predvodi Amon Bandi, sin Klivena Bandija koji je poznat po sličnoj akciji, u američkoj državi Nevadi. Bandi je preko preko 20 godina u pravnom sporu sa SAD-om oko poreza na ispašu
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2016. 13:35h

Samoproglašena milicija Oregona je okupirala u nedjelju, 3. januara zgradu Nacionalnog prirodnog rezervata u Oregonu.

Oko 150 naoružanih "milicajaca" ovom vrstom protesta iskazuje nezadovoljstvo kojim su pogođeni pojedni rančeri, koji su "neopravdano" kažnjeni od strane Vlade zato što su odbili da prodaju svoje rančeve.

"Milicajce" predvodi Amon Bandi, sin Klivena Bandija koji je poznat po sličnoj akciji, u američkoj državi Nevadi. Bandi je preko 20 godina u pravnom sporu sa SAD-om oko poreza na ispašu.

Oregon kao država ima najveću stopu poreza na ispašu (5,60 dolara po govedu na mjesečnom nivou).

Rančeri smatraju da visokim porezima, Vlada SAD-a želi da primora ljude da prodaju svoje zemljište.

Upravo to je bio povod za okupaciju Rezervata, koji je pretendovao na zemlju dvojice rančera.

Amon Bandi je okupljenim novinarima saopštio da demonstranti neće napustiti kompleks, kao i da imaju dovoljno hrane i vode da godinama drže odstupnicu.

LaVoj Finkum, autor knjige "Samo krvlju i patnjom", i jedan od predvodnika okupacije Rezervata, porekao je novinarima da se "Milicija" može povezivati sa terorističkom organizacijom.

"Ne želimo nikome zlo, niti želimo ikakvu konfrotaciju sa predstavnicima policije, garde ili vojske. Mi smo samo Amerikanci koji žele da odbrane svoje Ustavom zagarantovano pravo na normalna život, i poslom kojim su se bavili i naši preci", izjavio je Finkum.

"Milicija" je izjavila da želi da stavi federalnu zemlju pod lokalnu kontrolu, mada ovakav zatjev nije najjasniji.

Galerija

Bonus video: