Klaus: Evropu tek čeka izbjeglički cunami

Bivši predsjednik koji je pokrenuo u septembru inicijativu protiv izbjeglica i zatražio od vlade da na češke granice izvede i vojsku da bi spriječila ulazak migranata, kritikovao je Čehe da se suviše mlako bune protiv izbjeglica
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2016. 12:35h

Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus upozorio je danas da se varaju oni koji misle da je prošao izbjeglički talas jer Evropu tek čeka "izbjeglički cunami", zato što je zaboravila da zatvori svoje kapije i sada snosi posljedice.

"Ide se prema tome da to bude seoba naroda. Neko misli da je prešao izbjeglički talas. On počinje, onaj poslovični cunami tek će stići. Evropa je ostavila otvorenu kapiju i sada to ima posljedice koje ima", kazao je Klaus češkoj televiziji Prima.

Bivši predsjednik koji je pokrenuo u septembru inicijativu protiv izbjeglica i zatražio od vlade da na češke granice izvede i vojsku da bi spriječila ulazak migranata, kritikovao je Čehe da se suviše mlako bune protiv izbjeglica.

"Česi za sada ne protestuju zbog masovne migracije. Česi su za masovnu migraciju samo čuli. Česi je nisu proživjeli. Nisu u Budimpešti, Beču, Salcburgu ili Minhenu da vide hiljade izbjeglica. Mislim da ne protestuju. Mislim da protestuju jako malo protiv pasivnosti", kazao je Klaus.

Češku vladu Klaus je optužio za nedopustivu pasivnost u suočavanju sa izbjegličkom krizom i prorekao da će na kraju prihvatiti izbjegličke kvote kolike god im nametne Evropska unija.

"Kada im narede 1.700, reći će OK. Kada im narede za jednu nulu više, 17.000 isto OK. Kada im narede 170.000 (izbjeglica) ne znam kako će reagovati tada", kazao je Klaus.

Po ocjeni bivšeg predsjednika Češke nije toliko opasan direktan, eksplicitni poziv izbjeglicama i imigrantima da dođu kakav je izrekla njemačka kancelarka Angela Merkel, koliko posredni, indirektni pozivi, između ostalog darežljivi evropski socijalni sistem sa mnogobrojnim oblicima visoke pomoći i kako je kazao neplodno tržište rada.

Među opasnostima povezanim sa izbjegličkom krizom Vaclav Klaus uvrstio je i multikulturnu politiku.

"Divno je imati multikulturu. Multikultura treba da bude definicija ove planete, ne pojedinih država. Može da bude odlika imperija, kontinenata ali unutar država sačuvajmo homogenost", kazao je bivši predsjednik.

Klaus je na kraju ocijenio da je svijet poludio zato što je učinio upravo suprotno.

"Amerika izvozi svoju demokratiju u Somaliju, Avganistan i Irak, a najnovije i u Siriju gdje nije adekvatna, a kod kuće širi multikulturne poglede", zaključio je Klaus za češku TV Prima.

Bonus video: