Iranski ajatolah zaprijetio je Saudijcima "božjom osvetom"

Iranski predsjenik Hasan Rohani ocijenio je danas kao "apsolutno neopravdane" napade na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i na saudijski konzulat u Mešhedu na jugoistoku zemlje
8 komentar(a)
Ali Hamnei, Foto: Beta/AP
Ali Hamnei, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.01.2016. 11:52h

Iran i Saudijska Arabija razmijenili su optužbe poslije pogubljenja šiitskog sveštenika, a iranski ajatolah Ali Hamnei zaprijetio je Saudijcima "božjom osvetom".

Hamnei je na svom sajtu kritikovao pogubljenje šiitskog imama Nimr Bakera el Nimra, koji je predvodio antivladine proteste u Saudijskoj Arabiji, kao i napade koji Saudijci predvode u Jemenu protiv šiitskih pobunjenika i, kako se navodi, represiju nad šiitima u Bahreinu, saudijskom savezniku.

Iranski vođa je na Tviteru napisao da će "bez sumnje, nepravedno prolivena krv mučenika šeika Nimra brzo uticati da božja osveta pogodi saudijske političare".

U Iranu su zbog pogubljenja imama u Saudijskoj Arabiji, koju predvodi sunitska dinastija, organizovani protesti, a demonstranti su upali u saudijsku ambasadu, zapalili je i bacali papire s krova.

S druge strane, Saudijci su ocijenili da izjave iz Irana svjedoče da ta zemlja "podržava terorizam".

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije optužilo je Iran za "slijepo sektašenje" i da "braneći terorizam, Iran postaje saučesnik u zločinima (terorista) u cijelom regionu". Američki Stejt department ocijenio je sinoć da će pogubljenje 47 osoba u Saudijskoj Arabiji, među kojima je bio i šeik Nimr vjerovatno povećati tenzije u regionu.

Iranski predsjenik Hasan Rohani ocijenio je danas kao "apsolutno neopravdane" napade na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i na saudijski konzulat u Mešhedu na jugoistoku zemlje.

"Sinoćna akcija grupe ekstremista u Teheranu i u Mešhedu protiv ambasade i konzulata Saudijske Arabije, koji treba pravno i vjerski da budu pod zaštitom Islamske republike, potpuno je neopravdana", rekao je iranski predsjednik Rohani, a prenijela zvanična novinska agencija Irna.

Rohani je istovremeno osudio pogubljenje šiitskog imama Nimra Bakera el-Nimra u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je izbilo sinoćnje nasilje.

Rohani je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da radi sa sudskim i obavještajnim vlastima da identifikuje napadače i izvede ih pred sud da bi se prekinule te "užasne akcije" i da bi se "osigurala bezbjednost diplomatskih predstavništava".

Tužilac Teherana ranije danas objavio je da je uhapšeno 40 osoba u vezi sa napadom na saudijsku ambasadu u Teheranu, a da su četiri osobe uhapšene u Mešhedu.

"SAD pozivaju Saudijsku Arabiju da dozvoli izražavanje nezadovoljstva", izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi i dodao da je Vašington zabrinut zbog tih egzekucija, koje su izazvale bijes u šiitskom svijetu.

Saudijska Arabija, tradicionalni saveznik SAD, pogubila je 47 osoba zbog terorizma, a na spisku pogubljenih je bio i imam Nimr el Nimr, koji je u oktobru osuđen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja.

El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao dio Arapskog proljeća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Bonus video: