Britanija od 6. decembra izvela samo jedan napad u Siriji

Ova saznanja dovode u pitanje tvrdnje ministra odbrane Majkla Felona, koji je na početku operacije u Siriji rekao da Britanija "zaista pojačava tempo" sa "intenzivnim fokusom" na napade na infrastrukturu, što će je "sa periferije dovesti u središte" vazdušne kampanje
2 komentar(a)
avion Tornado, Foto: Reuters
avion Tornado, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2016. 10:05h

Vazdušna operacija Velike Britanije u Siriji odvija se prilično neprimijećeno pošto se ispostavilo da su britanske vazduhoplovne snage izvele samo jedan napad u toj zemlji u protekle četiri nedjelje i to bespilotnom letjelicom, piše londonski "Telegraf".

Otkako su britanski poslanici 1. decembra glasali za učešće Londona u vojnim akcijama iznad Sirije, avioni "Tornado" i "Tajfun" izveli su samo tri jurišne misije, i sve tri u prvih pet dana operacije, navodi se u tekstu.

Od 6. decembra, prije 28 dana, kako ističe londonski list, nije izveden nijedan napad sa posadom na mete u Siriji, a jedini udar poslije toga je izveden na Božić, dronom "Riper", čime je ukupan broj britanskih jurišnih misija povećan na četiri.

"Vazdušna kampanja Britanije u Siriji je do sada bila beznačajna i ne može imati veliki efekat, ako uopšte ima ikakav, na ravnotežu moći na terenu", kaže ekspert za vojno vazduhoplovstvo Džon Lejk.

On smatra, kako navodi, da postoji neusklađenost između vrele političke debate u Britaniji povodom Sirije i onoga što vlada u praksi čini.

Prema podacima koje je objavila američka Centralna komanda, britanski avioni su tokom svojih misija ispustili tek 19 bombi.

Ova saznanja dovode u pitanje tvrdnje ministra odbrane Majkla Felona, koji je na početku operacije u Siriji rekao da Britanija "zaista pojačava tempo" sa "intenzivnim fokusom" na napade na infrastrukturu, što će je "sa periferije dovesti u središte" vazdušne kampanje, navodi britanski list.

Felon je rekao i da su misije sa osobljem u prvoj nedjelji decembra bile uspješne, te da su zadale "istinski udarac" Islamskoj državi.

Međutim, sve misije sa osobljem britanskih vazduhoplovnih snaga bile su usmjerene na jednu metu - naftno polje u Omaru, koje je već "dugoročno onesposobljeno" američkim napadom 21. oktobra, kako je rekao portparol američke vojske Majkl Filanovski, primećuje "Telegraf".

Bonus video: