PROGNOZE "FAJNENŠEL TAJMSA" ZA 2016.

Merkel odlazi, pobjeda Hilari Klinton, Britanija ostaje u EU...

Pozivajući se na najnoviju rang-listu FIFA-e, predviđa i da će Belgija, kao "najbolji tim na svijetu", osvojiti ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu
8 komentar(a)
Hilari Klinton, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.01.2016. 16:08h

Eksperti i komentatori londonskog "Fajnenšel tajmsa" prognoziraju da bi 2016. godine Angela Merkel mogla da napusti funkciju njemačkog kancelara, Britanija na referendumu da glasa za ostanak u EU, dok bi Hilari Klinton mogla da postane prva žena predsjednik SAD.

Iako je Merkel 2015. godinu završila uz ovacije koje su joj upućene na konferenciji njene vladajuće Hrišćansko-demokratske unije, divljenje njenoj hrabrosti i moralnom liderstvu ustupiće mjesto neizvjesnosti i nezadovoljstvu, procjenjuje britanski dnevnik.

"Tačka pucanja" bi, kako objašnjava, mogla biti pobuna lokalnih vlada, koje kažu da nisu kadre da izađu na kraj s velikim brojem izbjeglica i migranata.

Iako je kancelarka obećala da će smanjiti njihov priliv u predstojećoj godini, ispostaviće se da je to neostvarivo, zbog čega će, prognozira FT, u redovima CDU osporiti njen status kancelarke.

Britanija će, procjenjuje list, glasati ove godine za ostanak u EU, i to ne iz entuzijazma, već zato što će kod britanskih glasača prevladati, kažu, urođeni zdrav razum.

Kad je riječ o izborima u SAD, list predviđa da će oni biti praćeni naglim preokretima, te da će ostati upamćeni kao prilično neugodni, jer će Klintonovu njen republikanski protivnik Ted Kruz izvrgnuti ruglu zbog "karakternih nedostataka i slabosti pred neprijateljima Amerike".

Uprkos "neprijatno tijesnim" rezultatima anketa, Klintonova će pobjediti u izbornoj trci i demokrate će se vratiti u Senat, ali će mandat otpočeti u krajnje polarizovanom Vašingtonu, te neće biti "medenog mjeseca", tvrdi FT.

U prognozama na samom početku 2016. list predviđa i da će Bašar al-Asad formalno ostati na vlasti u Siriji u narednih 12 mjeseci, iako je, zapravo, već sada sveden na status najvećeg ratnog vođe i, kako ocjenjuje londonski dnevnik, nema istinski status vladara države.

Pozivajući se na najnoviju rang-listu FIFA-e, predviđa i da će Belgija, kao "najbolji tim na svijetu", osvojiti ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Među prognozama je i ta da će u 2016. među Evropljanima opasti prodaja automobila sa dizel motorima.

"Fajnenšel tajms" navodi da su se prognoze koje su stručnjaci tog lista iznijeli prije godinu dana većinom pokazale kao tačne.

Preporučujemo za Vas