Merkel odlazi, pobjeda Hilari Klinton, Britanija ostaje u EU...

Pozivajući se na najnoviju rang-listu FIFA-e, predviđa i da će Belgija, kao "najbolji tim na svijetu", osvojiti ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu
50 pregleda 8 komentar(a)
Hilari Klinton, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.01.2016. 16:08h

Eksperti i komentatori londonskog "Fajnenšel tajmsa" prognoziraju da bi 2016. godine Angela Merkel mogla da napusti funkciju njemačkog kancelara, Britanija na referendumu da glasa za ostanak u EU, dok bi Hilari Klinton mogla da postane prva žena predsjednik SAD.

Iako je Merkel 2015. godinu završila uz ovacije koje su joj upućene na konferenciji njene vladajuće Hrišćansko-demokratske unije, divljenje njenoj hrabrosti i moralnom liderstvu ustupiće mjesto neizvjesnosti i nezadovoljstvu, procjenjuje britanski dnevnik.

"Tačka pucanja" bi, kako objašnjava, mogla biti pobuna lokalnih vlada, koje kažu da nisu kadre da izađu na kraj s velikim brojem izbjeglica i migranata.

Iako je kancelarka obećala da će smanjiti njihov priliv u predstojećoj godini, ispostaviće se da je to neostvarivo, zbog čega će, prognozira FT, u redovima CDU osporiti njen status kancelarke.

Britanija će, procjenjuje list, glasati ove godine za ostanak u EU, i to ne iz entuzijazma, već zato što će kod britanskih glasača prevladati, kažu, urođeni zdrav razum.

Kad je riječ o izborima u SAD, list predviđa da će oni biti praćeni naglim preokretima, te da će ostati upamćeni kao prilično neugodni, jer će Klintonovu njen republikanski protivnik Ted Kruz izvrgnuti ruglu zbog "karakternih nedostataka i slabosti pred neprijateljima Amerike".

Uprkos "neprijatno tijesnim" rezultatima anketa, Klintonova će pobjediti u izbornoj trci i demokrate će se vratiti u Senat, ali će mandat otpočeti u krajnje polarizovanom Vašingtonu, te neće biti "medenog mjeseca", tvrdi FT.

U prognozama na samom početku 2016. list predviđa i da će Bašar al-Asad formalno ostati na vlasti u Siriji u narednih 12 mjeseci, iako je, zapravo, već sada sveden na status najvećeg ratnog vođe i, kako ocjenjuje londonski dnevnik, nema istinski status vladara države.

Pozivajući se na najnoviju rang-listu FIFA-e, predviđa i da će Belgija, kao "najbolji tim na svijetu", osvojiti ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Među prognozama je i ta da će u 2016. među Evropljanima opasti prodaja automobila sa dizel motorima.

"Fajnenšel tajms" navodi da su se prognoze koje su stručnjaci tog lista iznijeli prije godinu dana većinom pokazale kao tačne.