Obama: Suzbijanje oružanog nasilja u SAD prioritet 2016.

"Širom Amerike oni koji su preživjeli oružano nasilje i oni koji su izgubili dijete, roditelja, supruga u takvom nasilju moraju da se prisjećaju takvih teških godišnjica svaki dan, a Kongres još nije uradio ništa da spriječi da ono što se desilo njima, ne desi se i drugim porodicama", rekao je Obama
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2016. 16:03h

Američki predsjednik Barak Obama najavio je danas u svom novogodišnjem obraćanju odlučnu borbu protiv oružanog nasilja u SAD tokom 2016. godine.

Na početku posljednje godine svog mandata u Bijeloj kući Obama je izrazio žaljenje zbog malog napretka u proteklih sedam godina kada je riječ o suzbijanju američke "epidemije" oružja, prenosi Rojters.

"Moja novogodišnja odluka je da postignem što veći napredak u našem nedovršenom poslu. To je naročito tačno za jedan dio tog nedovršenog posla, a to je naša epidemija oružanog nasilja", rekao je Obama.

On je ponovio da je nezadovoljan zbog neusvajanja mjera u Kongresu radi smanjenja oružanog nasilja.

"Širom Amerike oni koji su preživjeli oružano nasilje i oni koji su izgubili dijete, roditelja, supruga u takvom nasilju moraju da se prisjećaju takvih teških godišnjica svaki dan, a Kongres još nije uradio ništa da spriječi da ono što se desilo njima, ne desi se i drugim porodicama", rekao je Obama.

On je podsjetio da je prije tri godine predložen zakon o provjeri osoba koji posjeduju oružje i da je ta mjera imala podršku većine američke javnosti, uključujući i vlasnike oružja.

"Ali lobisti oružja mobilisali su se protiv toga. I Senat je blokirao zakon", naveo je on i dodao da su od tada desetine hiljada Amerikanaca našlo na meti oružanog napada.

Bonus video: