Bračni parovi u Kini od danas mogu da imaju dvoje djece

Politika jednog djeteta, uvedena krajem 1970-ih godina, ograničavala je većinu parova na samo jedno dijete kroz sistem novčanih kazni za prekršioce, pa čak i prisilnih abortusa, čime je spriječeno rođenje 400 miliona djece, dok su vlasti godinama tvrdile da se time pruža ključni doprinos ekonomskom usponu zemlje
1 komentar(a)
dijete, Kina, Foto: Shutterstock
dijete, Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2016. 09:44h

Bračnim parovima u Kini od danas je dozvoljeno da imaju dvoje djece, stupanjem na snagu novog zakona koji je usvojen usljed zabrinutosti zbog starenja stanovništva i opadanja broja radno sposobnih stanovnika.

Novi zakon, koji danas stupa na snagu, dozvoljava rađanje dvoje djece u jednoj porodici, ali zadržava granice kad je riječ o rađanju većeg broja djece, prenosi AFP.

Ovu promjenu, kojom je okončana sporna kineska politika jednog djeteta, objavila je u oktobru vladajuća Komunistička partija.

Politika jednog djeteta, uvedena krajem 1970-ih godina, ograničavala je većinu parova na samo jedno dijete kroz sistem novčanih kazni za prekršioce, pa čak i prisilnih abortusa, čime je spriječeno rođenje 400 miliona djece, dok su vlasti godinama tvrdile da se time pruža ključni doprinos ekonomskom usponu zemlje.

Međutim, stanovništvo Kine od 1,37 milijardi ljudi, po čemu je to najmnogoljudnija zemlja u svijetu, sada brzo stari i ima ozbiljnu rodnu neuravnoteženost, dok je radna snaga u opadanju.

Kao rezultat nove politike, oko tri miliona beba više rađaće se svake godine u narednih pet godina, čime će se radna snaga uvećati za oko 30 miliona ljudi do 2050. godine, predvidjela je Nacionalna komisija za zdravlje i planiranje porodice.

Eksperti, međutim, tvrde da je do promjene politike došlo prekasno da bi se moglo adekvatno odgovoriti na populacionu krizu koja je na pomolu u Kini, dok drugi upozoravaju da mnogi kineski parovi ne žele više djece, naročito s obzirom na izdatke, pa efekti nastupajuće promjene ostaju neizvjesni, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: