Na Sjevernom polu izuzetno toplo

Temperatura je sa minus 37 stepeni u ponedjeljak porasla na minus osam koliko je zabilježeno u srijedu na mjernoj stanici na oko 300 kilometara od Sjevernog pola
0 komentar(a)
Arktik, Foto: Shutterstock
Arktik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2015. 15:14h

Na Sjevernom polu je krajem decembra 2015. bilo izuzetno toplo sa temperaturama koje su dostizale između nula i dva stepena Celzijusa, što je bar 20 podioka više od uobičajenih zimskih temperatura, saopštile su kanadske meteorološke službe.

Takvo vrijeme je posljedica "snažne i agresivne" depresije na sjeveru Atlantika, navode u tim službama.

Depresija je prvo na istoku Kanade donijela izuzetno topao Božić: u Montrealu je 24. decembra izmjereno 15,9 stepeni Celzijusa dok je uobičajeno da temperatura u to doba godine bude oko minus 10 stepeni.

Polje niskog pritiska se zatim pomjerilo ka sjeveru Atlantika i sada se nalazi nad Islandom gdje je vazdušni pritisak pao na 982 hektopaskala, duvaju vjetrovi jačine 140 kilometara na čas a talasi dostižu 15 metara visine.

"To je vrlo agresivna i snažna depresija i zato ne čudi što su temperature na sjeveru tako visoke a jaki vjetrovi duvaju u Engleskoj", rekla je za AFP Natali Hejsel, meteorološkinja u kanadskom Ministarstvu životne sredine.

"Zbog ove velike depresije topao vazduh je stigao do Sjevernog pola gdje su temeprature bar 20 stepeni Celzijusa više u odnosu na normalu" i kreću se "oko tačke mržnjenja (vode) sa temperaturama od nula, jedan i dva stepena", dodala je Natali Hejsel, koja je stručnjak za ekstremne klimatske periode.

Američki stručnjaci iz Opservatorije za životnu sredinu na Sjevernom polu (NPEO) potvrdili su da je živa u termometru naglo skočila u protekla dva dana.

Temperatura je sa minus 37 stepeni u ponedjeljak porasla na minus osam koliko je zabilježeno u srijedu na mjernoj stanici na oko 300 kilometara od Sjevernog pola, rekao je za AFP Džejms Morison, istraživač u NPEO.

Arktik je dio svijeta koji je najviše pogođen globalnim zagrijavanjem, sa temperaturama koje su, prema podacima međunarodnih instituta, najmanje tri stepena više u odnosu na period prije industrijalizacije.

Bonus video: