UNICEF: Iraku prijeti gubitak cijelog naraštaja zbog nemogućnosti obrazovanja djece

UNICEF je 2015. u područjima pod kontrolom Islamske države uspio da vakciniše protiv boginja i dječje paralize oko 600.000 djece, ali humanitarne organizacije i dalje imaju ograničeni pristup toj djeci
0 komentar(a)
Irak djeca, Foto: Reuters
Irak djeca, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2015. 17:19h

Jedan od glavnih humanitarnih prioriteta iračkih vlasti u 2016. je sprečavanje nasilja zbog kojeg je milionima djece u toj zemlji uskraćeno obrazovanje i pristojna zdravstvena zaštita, saopštio je visoki zvaničnik UNICEF-a Piter Hokins.

Više od dva miliona iračke djece ne pohađa školu, do tri miliona je moralo da prekine školovanje zbog rata, a u prosjeku je usljed ratnih djelovanja jedna od pet škola oštećena, uništena ili se koristi u neke druge svrhe.

Škole koje su još uvijek u upotrebi često su pretrpane đacima, a nastava se odvija u smjenama.

"Postoji rizik da zbog nemogućnosti školovanja te nedostatka zdravstvene zaštite i zaštite izgubimo jednu cijelu generaciju", upozorio je Hokins, predstavnik UNICEF-a u Iraku.

"Stanje škola, klinika, ali i vodnih resursa sve više se pogoršava, što djeci otežava život. Prehrana postaje problem", pojasnio je Hokins.

Gotovo 14.000 učitelja je pobjeglo iz sjevernog Iraka, gdje velika područja drže borci sunitske džihadističke grupe Islamske države. Pristup Iračanima koji žive u područjima koje je Islamska država proglasio "kalifatom" biće takođe jedan od glavnih prioriteta u 2016.

UNICEF je 2015. u područjima pod kontrolom Islamske države uspio da vakciniše protiv boginja i dječje paralize oko 600.000 djece, ali humanitarne organizacije i dalje imaju ograničeni pristup toj djeci.

Bonus video: