Njemačka: 8.500 nastavnika učiće jeziku djecu izbjeglica

"Škole i obrazovanje u Njemačkoj nikada se nisu suočili sa ovakvim izazovom. Moramo da prihvatimo činjenicu da će ovakva situacija trajati još dugo vremena", izjavio je zvaničnik njemačkog ministarstva obrazovanja
0 komentar(a)
učionica, Foto: Shutterstock
učionica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2015. 12:58h

Njemačka je zaposlila 8.500 nastavnika koji će učiti djecu migranata njemačkom jeziku, a procjenjuje se da će se više od 196.000 djece izbjeglica priključiti njemačkom školskom sistemu ove godine, prenosi njemački list Velt.

Stoga je u njemačkim školama formirano 8.264 specijalnih odjeljenja, prenio je dnevnik.

Njemačko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je u 2015. godini 325.000 djece školskog uzrasta došlo u Evropu.

Njemačka očekuje dolazak više od milion izbjeglica ove godine, što je pet puta više nego prošle godine.

Njemačke vlasti upozoravaju da, uprkos naporima, zemlja neće još dugo biti u mogućnosti da svim pridošlicama obezbijedi sve potrebne usluge i dostojanstvene uslove za život.

"Škole i obrazovanje u Njemačkoj nikada se nisu suočili sa ovakvim izazovom. Moramo da prihvatimo činjenicu da će ovakva situacija trajati još dugo vremena", izjavio je zvaničnik njemačkog ministarstva obrazovanja Brunhil Kurt.

Hajnz Peter Meldinger, predsjednik sindikata prosvjetnih radnika, izjavio je da će Njemačka morati da obezbijedi još 20.000 nastavnika do ljeta kako bi uspjela da se izbori sa ovolikim brojem djece izbjeglica školskog uzrasta.

Bonus video: