Češki predsjednik nazvao izbjeglički talas "organizovanom invazijom"

"Velika većina ilegalnih migranata su mladići dobrog zdravlja, koji nisu oženjeni. Pitam se zašto se ovi muškarci ne naoružaju i krenu u borbu za slobodu svojih zemalja od IS-a", istakao je Zeman
12 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: BETAPHOTO/Mup Srbije
Miloš Zeman, Foto: BETAPHOTO/Mup Srbije
Ažurirano: 27.12.2015. 08:40h

Predsjednik Češke Miloš Zeman je izjavio danas da izbjeglički talas u Evropi predstavlja "organizovanu invaziju" i dodao da bi mladići iz Sirije i Iraka umjesto toga trebalo da se bore protiv džihadista Islamske države.

"Duboko sam uvjeren da smo suočeni sa organizovanom invazijom, a ne spontanim kretanjem izbjeglica", poručio je Zeman u božićnoj poruci građanima Češke, a prenijela je agencija AFP.

On je dodao da je "moguće" saosjećati sa izbjeglicama koje su stare ili bolesne, kao i sa djecom, ali ne i mladićima koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se vrate kući kako bi se borili sa džihadistima.

"Velika većina ilegalnih migranata su mladići dobrog zdravlja, koji nisu oženjeni. Pitam se zašto se ovi muškarci ne naoružaju i krenu u borbu za slobodu svojih zemalja od IS-a", istakao je Zeman, koji je za predsjednika Češke izabran početkom 2013. godine.

Zeman je dodao da njihovo bjekstvo iz ratom razorenih zemalja Bliskog Istoka samo podstiče jačanje Islamske države.

Ovo nije prvi put da je Zeman zauzeo kontroverzan stav po pitanju najveće izbjegličke krize u Evropi još od završetka Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Čečke je u novembru tako prisustvovao anti-islamskom skupu u Pragu, u društvu desničarskih političara i pripadnika jedne paravojne jedinice.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka, koji je i ranije kritikovao Zemanove komentare, izjavio je da je predsjednikova božićna poruka bazirana na "predrasudama i njegovom uobičajenom pojednostavljenju stvari".

Izbjeglice nisu jedina meta Zemanovih oštrih komentara, budući da je on prošle nedjelje rekao da bi Češka trebalo da uvede euro prvog dana nakon što iz eurozone izađe prezadužena Grčka, što je podstaklo zvaničnu Atinu da povuče svog ambasadora iz Praga.

Bonus video: