"Što je rat protiv Islamske države intenzivniji, ona je jača i čistija"

Rojters navodi da se autentičnost ove poruke postavljene danas na Tviteru ne može potvrditi
7 komentar(a)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.12.2015. 18:39h

Napadi koalicija predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Rusija nijesu oslabili Islamsku državu, čuje se u audio poruci za koju se vjeruje da ju je poslao Abu Bakr al-Bagdadi lider terorističke organizacije Islamska država, javlja Rojers.

"Budite uvjereni da će Bog dodijeliti pobjedu onima koji ga slave, i čujte dobre vijesti da je naša država dobro. Što je rat protiv nje intenzivniji, ona je jača i čistija", može se čuti u audio poruci, a piše Rojters.

Britanska agencija navodi da se autentičnost ove poruke postavljene danas na Tviteru ne može potvrditi.

U njoj se kritikuje i Saudijska Arabija koja je prije nekoliko dana oformila tzv. Muslimansku koaliciju u borbi protiv Islamske države.

"Da je to Islamska koalicija, ona ne bi uzimala honorar od jevrejskih i krstaških gospodara, već bi joj ciljevi bili ubijanje Jevreja i oslobođenje Palestine", čuje se u audio poruci, prenosi Rojters.

Militanti Islamske države kontrolišu djelove Sirije i Iraka, ali se nalaze pod konstantnim vojnim udarima posljednjih mjeseci.

Kurdske i arapske formacije podržane od strane SAD saopštile su da su u srijedu preuzele jednu branu na teritoriji Sirije i tako presjekli rutu kojom su se snabdijevali militanti Islamske države preko rijeke Eufrat.

Pukovnik Talal Selo rekao je da osvajanje brane pomaže da se izoluju uporišta ekstremista u sjevernom Alepu od teritorija IS istočno od Eufrata gdje se nalazi Raka, takozvana prijestonica džihadista.

Poslije brzog napredovanja više hiljada pripadnika Demokratskih snaga Sirije preko noći, oni su u toku popodneva uspjeli da zauzmu branu koja se nalazi na 22 kilometra uzvodno od Rake, prenosi Rojters.

"Koalicione vazdušne snage učestvovale su u prethodnim kampanjama, kao i u ovoj, ali i narednim. Imamo strateško partnerstvo u kojem oni daju podršku iz vazduha, a mi na terenu", rekao je Selo.

Iračka novinska agencija javila je danas da su iračke snage uspostavile kontrolu nad skoro cijelim centrom grada Ramadija.

Posljednja audio poruka slična ovoj na internet je postavljena u maju. Takođe, nekoliko puta su se pojavljivali izvještaji da je al-Bagdadi ranjen ili ubijen, podsjeća Rojters.

Bonus video: