Sirija: Odloženo sprovođenje dogovora o povlačenju ekstremista

Osnivač Vojske islama, grupe koja se u Siriji bori protiv režima predsjednika Bašara Asada, ubijen je u petak tokom sastanka pobunjeničkih komandanata
1 komentar(a)
Sirija, Damask, Foto: Reuters
Sirija, Damask, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2015. 15:34h

Sprovođenje dogovora o povlačenju nekoliko hiljada ekstremista, uključujući borce terorističke organizacije Islamska država, i njihovih porodica iz naselja u južnom obodu Damaska je odloženo.

Naselje Jarmuk, u kojem se nalazi palestinski izbjeglički kamp, bio je žarište sirijskih sukoba. Islamska država je preuzela veliki dio Jarmuka ranije ove godine.

Palestinski zvaničnik u Damasku Anvar Abdulhadi rekao je da je povlačenje većinom ekstremista Islamske države iz naselja u Damasku odloženo iz "logističkih razloga".

Prema drugim, nezvaničnim izvorima, na odluku o odlaganju sprovođenja dogovora o povlačenju uticalo je ubistvo komandanta i osnivača pobunjeničke Vojske islama Zahrana Aluča u vazdušnom napadu sirijske vojske na položaje pobunjenika u predgrađu Damaska.

Kako je saopštila sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava, osnivač Vojske islama, grupe koja se u Siriji bori protiv režima predsjednika Bašara Asada, ubijen je u petak tokom sastanka pobunjeničkih komandanata.

Bonus video: