Iračke snage oslobodile centar Ramadija

Poslije Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje sjevernog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom IS, čime bi se praktično uništila struktura IS u Iraku i džihadistima bi se oduzeo važan izvor finansiranja
0 komentar(a)
Ramadi, Foto: Reuters
Ramadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2015. 15:26h

Iračke snage uspostavile su danas kontrolu nad skoro cijelim centrom grada Ramadija i trenutno se vode borbe protiv terorista Islamske države kako bi se oslobodio vladin kompleks u centru grada, javila je iračka novinska agencija.

Kako se navodi, iračke snage su u utorak započele ofanzivu kako bi oslobodile Ramadi od IS, uz podršku avijacije međunarodne koalicije, ali i lokalnih pobunjenika.

"Antiterorističke jedinice su ušle u reon El Hoz u centru Ramadija i uspostavile kontrolu. Trenutno se vode borbe oko vladinog kompleksa", izjavio je vojni komandant lokalnoj agenciji, prenosi Sputnjik.

U napadu su iračke snage ubile 14 terorista, a u narednom periodu očekuje se povlačenje preostalih.

"U narednih nekoliko časova namjeravamo da na vladinom kompleksu podignemo zastavu Iraka", dodao je on.

Istovremeno, agencija je saopštila da su iračke snage nastavile ofanzivu na sjeveru grada, gdje je ubijeno još 20 terorista.

Ramadi je glavni grad provincije u plodnoj dolini Eufrata, na samo dva sata vožnje zapadno od Bagdada.

Poslije Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje sjevernog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom IS u Iraku i Siriji, čime bi se praktično uništila struktura IS u Iraku i džihadistima bi se oduzeo važan izvor finansiranja.

Bonus video: