"Narednih dana biće objavljena dobra vijest o potpunom oslobađanju Ramadija"

Iračka vojska je juče ušla u centar Ramadija, glavni grad zapadne iračke provincije Anbar
0 komentar(a)
Iračka vojska, Ramadi, Foto: Reuters
Iračka vojska, Ramadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2015. 09:28h

Načelnik Generalštaba iračkih snaga Otman el Ganemi izjavio je da očekuje da će bezbjednosne snage za nekoliko dana osvojiti Ramadi, grad na zapadu zemlje, koji je od maja pod kontrolom Islamske države, javila je danas državna televizija.

Ukoliko se to dogodi, to će biti drugi veći grad poslije Tikrita koji će biti vraćen pod kontrolu iračkih bezbjednosnih snaga.

Agencija Rojters navodi da bi to bio veliki psihološki podsticaj za iračke bezbjednosne snage nakon što je Islamska država osvojila trećinu Iraka.

"Narednih dana biće objavljena dobra vijest o potpunom oslobađanju Ramadija", citirala je iračka televizija riječi Ganemija.

Iračka vojska je juče ušla u centar Ramadija, glavni grad zapadne iračke provincije Anbar.

"Ušli smo u centar Ramadija sa više strana i počeli s čišćenjem stambenih područja", rekao je juče za AFP portparol protivterorističkih jedinica Sabah al Numani, naglasivši da će grad biti očisćen u naredna 72 sata.

Kako je istakao, iračke snage nijesu naišle na snažan otpor već samo na snajperiste i bombaše-samoubice što je, kako je rekao, očekivana taktika.

Napad, koji je počeo tokom noći kako bi se u potpunosti povratila kontrola nad Ramadijem, predvode elitne protivterorističke snage uz podršku vazdušne koalicija okupljene oko SAD, kao i policije, vojske i sunitskih plemena koja se bore protiv džihadista.

U 2015. godini iračke snage povratile su i kontrolu nad Tikritom i Baidžijem.

Bonus video: