TOP 10

AP: Islamska država najvažnija tema u SAD u 2015.

AP sprovodi ovu anketu od 1936. kada su urednici kao najvažniju temu izabrali abdikaciju britanskog kralja Edvarda Osmog
0 komentar(a)
ISIL, Foto: Reuters
ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2019. 05:20h

Napadi Islamske države i intenziviranje napora u svijetu u borbi protiv te terorističke organizacije najvažnija su tema medija u SAD u 2015. godini, pokazuje anketa agencije Asošijeted pres među urednicima američkih medija.

Na drugom mjestu se nalazi odluka Vrhovnog suda SAD koja je dovela do legalizacije istopolnih brakova u svih 50 saveznih država. Još neke teme među prvih 10 odražavaju uticaj Islamske države, dok je takođe veliku pažnju privukao niz višestrukih ubistava.

Od 100 ispitanih, njih 37 je Islamsku državu stavilo na prvo mjesto, a 13 istopolne brakove. Tema na trećem mjestu - teroristički napadi u Parizu u januaru i novembru, dobila je 14 prvih mjesta.

Prije godinu dana, najvažnija tema u anketi AP-a bila je ubistvo nenaoružanih crnaca, poput mladića u Fergusonu u Misuriju, koje su izveli policijaci. Ove godine, kada je bilo više ubijenih crnaca u sukobima s policijom, ta tema je zauzela peto mjesto.

AP sprovodi ovu anketu od 1936. kada su urednici kao najvažniju temu izabrali abdikaciju britanskog kralja Edvarda Osmog.

Ove godine na prvih pet mjesta su Islamska država, istopolni brakovi, napadi u Parizu, masovna ubistva i ubistva crnaca u sukobu s policijom.

Na šestom mjestu je zabrinutost zbog terorizma, na sedmom kampanja za predsjedničke izbore 2016. godine, na osmom klimatske promjene, na devetom ubistvo devet crnaca u crkvi u Čarlstonu, a na desetom evropska migrantska kriza.

Preporučujemo za Vas