Kina: Obaranje ruskog aviona gubitak za borbu protiv terorizma

"Nadamo se da će sve strane biti u stanju da unaprijede saradnju i koordinaciju i preduzmu odlučnu akciju u cilju izbjegavanja ovakvih tragedija u budućnosti", naveo je kineski diplomata
0 komentar(a)
Obaranje ruskog aviona, Foto: Reuters
Obaranje ruskog aviona, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2015. 11:23h

Obaranje ruskog bombardera Suhoja Su-24M od strane Turske predstavlja gubitak za međunarodnu antiterorističku kampanju, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lej.

"Uništavanje ruskog vojnog aviona je gubitak za međunarodnu kampanju protiv terorizam. Nadamo se da će sve strane biti u stanju da unaprijede saradnju i koordinaciju i preduzmu odlučnu akciju u cilju izbjegavanja ovakvih tragedija u budućnosti", naveo je kineski diplomata.

On je primijetio da je ruski avion u Siriji izvodio letove u sirijskom vazdušnom prostoru uz dozvolu sirijske vlade, prenosi Tas.

"Oboren je tokom misije uništavanja terorističkih meta u Siriji", rekao je on i podsjetio da je Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju koja ovlašćuje sve zemlje učesnice kampanje da preduzmu sve neophodne mjere za borbu protiv terorističkih snaga, uključujući i Islamsku državu", rekao je Lej.

Turska vojska oborila je ruski bombarder iznad sirijske teritorije 24. novembra pri čemu je jedan pilo nastradao, a drugi je spašen.

Ankara tvrdi da je ruski avion narušio turski vazdušni prostor, što rusko ministarstvo odbrane demantuje.

Bonus video: