Erdoganov zaokret ka Zapadu preko Izraela

"Izraelci i Turci su dugo kuvali ovo, ali je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pojačao inicijativu jer trenutno u cijelom regionu nema gdje da ide“, kaže analitičar Stiven Kuk
0 komentar(a)
Redžep Taip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Taip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2015. 10:09h

Poslije pet godina duboke netrpeljivosti, Turska i Izrael su na putu da povrate diplomatske odnose, u svijetlu verbalnog rata koji tinja između Ankare i Moskve.

Do sukoba između Turske i Izraela došlo je 2010. godine, kada su izraelski komandosi ubili devetoro turskih aktivista u Gazi.

Nekadašnji saveznici su nedavno postigli preliminarni dogovor da normalizuju odnose i da razmijene ambasadore, prenosi B92.

Ipak, za proteklih pet godina Turska je prebacila fokus svojih diplomatskih aktivnosti sa Zapada na islamske zemlje, a analitičari smatraju da otopljavanje odnosa sa Tel Avivom dolazi u teškom trenutku za Tursku, kada bukti rat u Siriji i Iraku, a Rusija joj je uvela sankcije poslije obaranja ruskog vojnog aviona.

“Izraelci i Turci su dugo kuvali ovo, ali je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pojačao inicijativu jer trenutno u cijelom regionu nema gdje da ide“, kaže analitičar Stiven Kuk.

Prema riječima eksperta za Tursku Fadija Hakure, turski napori za otopljavanje odnosa sa Izraelom su taktički potez za poboljšanje političke klime prema SAD i zapadnim saveznicima.

“To rade zbog prekida odnosa sa Rusijom, ali izraelski političari ne vide Tursku kao stabilnog partnera, zbog toga će se obje strane naći pred velikim iskušenjima prije nego što se vrate u odnos koji su nekada imale“, kaže Hakura.

Tokom ’90. godina Turska i Izrael su imali odlične relacije, ali je do zahlađenja došlo poslije sukoba izraelskih snaga bezbjednosti sa Palestincima.

Erdogan je donedavno iznosio ozbiljne optužbe na račun Tel Aviva, rekao je da je izraelski varvarizam veći od Hitlerovog, poslije eskalacije sukoba u Gazi 2014. godine.

Bonus video: