Makri: Venecuela da oslobodi političke zatvorenike

On je nedavno obećao da će nastojati da se suspenduje Venecuela iz tog južnoameričkog bloka zbog toga što vlada te zemlje hapsi lidere opozicije
52 pregleda 0 komentar(a)
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 18:06h

Predsjednik Argentine Maurisio Makri pozvao je vladu Venecuele da oslobodi zatvorenike koji su u pritvoru iz političkih razloga.

Makri je uputio ovaj apel danas na samitu južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur (Mercosur) u glavnom gradu Paragvaja, Asunsionu.

On je nedavno obećao da će nastojati da se suspenduje Venecuela iz tog južnoameričkog bloka zbog toga što vlada te zemlje hapsi lidere opozicije.

Agencija AP ocijenila je da je malo vjerovatno da će sada doći do suspenzije jer vlada venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura poštuje rezultate parlamentarnih izbora od 6. decembra, na kojima je pobijedila opozicija.

Članovi Merkosura navode da bi se govorilo o suspenziji samo kada Venecuela ne bi prihvatila rezultate izbora, čime bi mogla da se aktivira takozvana "demokratska odredba" iz statuta te grupe.

Venecuela je postala punopravni član ovog južnoameričkog bloka 2012. Merkosur je politička i privredna organizacija čiji su punopravni članovi Argentina, Bolivija, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Venecuela, a pridruženi članovi su Čile, Peru, Kolumbija, Ekvador i Surinam.

Bonus video: