Sijarto: Austrija miješa solidarnost i glupost

Sijarto je optužio evropske političare da se služe "ucjenom da bi doveli više izbjeglica u Evropu, a zatim ih raspodijelili pomoću sistema obaveznih kvota"
0 komentar(a)
Peter Sijarto, Foto: Mfa.gov.hu
Peter Sijarto, Foto: Mfa.gov.hu
Ažurirano: 21.12.2015. 08:12h

Mađarske vlasti optužile su danas zvanični Beč da miješa "solidarnost i glupost" nakon što je Austrija saopštila da bi one zemlje koje ne prihvate svoj dio izbjeglica u skladu sa kvotama Evropske unije trebalo da se suoče sa kaznama.

Austrijski kancelar Verner Fajman je izjavio da bi zemljama koje ne sarađuju u tom programu i koje od EU dobijaju više finansijskih sredstava nego što za nju daju trebalo uvesti određene kazne, prenijela je agencija AFP.

"Kancelar Austrije ne vidi razliku između solidarnosti i gluposti", izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Solidarnost znači pomoći ljudima koji su u nevolji tamo gdje žive i pomoći im da se vrate kući kada se konflikt okonča. Sa druge strane, glupost je ostaviti stotine hiljada ljudi, ili čak milione, u Evropi bez kontrole, kad svi, i Evropljani i izbjeglice, vide da ovde nikad neće dobiti ono čemu su se nadali", rekao je Sijarto za mađarsku agenciju MTI.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je takođe zaprijetio zakonskim posljedicama onim članicama EU koje odbiju da prihvate izbjeglice u skladu sa kvotama, pri čemu je posebno pomenuo Mađarsku i Slovačku.

Sijarto je optužio evropske političare da se služe "ucjenom da bi doveli više izbjeglica u Evropu, a zatim ih raspodijelili pomoću sistema obaveznih kvota".

U skladu sa planom za raspoređivanje 160.000 izbjeglica i migranata u EU, Slovačka i Mađarska bi trebalo da prime po oko 2.300 ljudi.

Bonus video: