DOGOVOR IZ BERNA

Jemen: Nova runda mirovnih pregovora u januaru

Sukobljene strane su se juče dogovorile o formiranju "neutralnog" odbora koji bi nadgledao prekid vatre u zemlji
0 komentar(a)
Jemen, protesti, Foto: Reuters
Jemen, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 19:57h

Sukobljene strane u Jemenu dogovorile su se večeras da novu rundu mirovnih pregovora pod okriljem UN održe 14. januara, izjavio je u Bernu posrednik UN poslije šest dana pregovora u Švajcarskoj.

"Odlučili smo da naredna runda bude 14. januara", rekao je posrednik UN Uld Šeik Ahmed na konferenciji za novinare, ne precizirajući gdje će pregovori biti održani.

Prema njegovim riječima, na dosadašnjim sastancima učinjen je određen pomak ali nedovoljan.

Sukobljene strane su se juče dogovorile o formiranju "neutralnog" odbora koji bi nadgledao prekid vatre u zemlji.

Predstavnici dvije zaraćene strane u Jemenu izjavili su prije dva dana da su mirovni pregovori prekinuti na neodređeno vrijeme pošto je delegacija pobunjenika obustavila sve sastanke s međunarodno priznatom vladom iz protesta zbog kršenja primirja.

Prekid vatre stupio je na snagu u utorak istog dana kad su u Ženevi počeli pregovori. Trebalo je da traje sedam dana s mogućnošću produžetka.

Nezavisni izvori prenijeli su da borci sa obje strane na terenu krše prekid vatre. Već su se u srijedu vodile borbe u kojima su poginule 42 osobe.

U Jemenu se vode borbe između međunarodno priznate vlade i šiitskih pobunjenika Hutija koji su saveznici bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha, koga podržava Iran.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, od 26. marta bombarduje položaje šiitskih pobunjenika, podržavajući predsjednika Abeda Raboa Mansura Hadija koji je bio primoran da pobjegne iz zemlje.

Više od 5.800 ljudi je poginulo i oko 275.000 je povrijeđeno u konfliktu u Jemenu započetom u martu ove godine.

Preporučujemo za Vas