Maloljetnik koji je osuđen za grupno silovanje u Delhiju, pušten na slobodu

Mladići su optuženi da su satima silovali 23. godišnju devojku i tukli njenog pratioca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi da bi ih potom izbacili na ulicu
66 pregleda 0 komentar(a)
Indija, silovanje u autobusu, Foto: Reuters
Indija, silovanje u autobusu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 12:19h

Najmlađi osumnjičeni za brutalno grupno silovanje 23-godišnje djevojke u autobusu u Nju Delhiju u decembru, 2012. godine, pušten je iz ustanove pod nadzorom, kazao je njegov advokat za BBC.

Roditelji žrtve, uprkos protestima, nisu uspjeli da spriječe njegovo oslobađanje.

Za silovanje, ubistvo, otmicu, pljačkanje i pokušaj uništavanja dokaza optuženi su vozač autobusa Ram Sing (33), njegov brat Mukeš Sing (26) koji čisti autobuse u istoj kompaniji, zatim prodavac voća Pavan Gupta (19), perač autobusa Akšaj Sing (24) i instruktor fitnesa Vinaj Šarma (20).

Šestom nasilniku, koji je u vrijeme kada se zločin desio bio maloljetan, duđeno je na sudu za maloljetnike budući da indijski zakoni isključuju mogućnost da osobe ispod 18 godina mogu da budu gonjene za ubistvo.

On je, podsjeća BBC, u avgustu 2013. osuđen na tri godine u ustanovu pod nadzorom.

Mladići su optuženi da su satima silovali 23. godišnju devojku i tukli njenog pratioca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi da bi ih potom izbacili na ulicu. Djevojka je od zadobijenih povreda preminula, a ovaj zločin i njena smrt su ujedinili cijelu zemlju u pozivima da se žene u Indiji bolje zaštite i uvede stroža kaznena politika za prestupnike.

Indijski parlament je u martu, 2013. usvojio novi zakon koji štiti prava žena i sankcioniše seksualno nasilje. Taj zakon inkriminiše uhođenje, voajerizam, i seksualno uznemiravanje žena. Smrtna kazna propisana je za prestupnike koji ponovo izvrše krivično djelo silovanje ili za pokušaje silovanja sa smrtnim ishodom.

Bonus video: