Ubijen jedan od komandanata Hezbolaha

Kantar je bio pripadnik libanske vjerske grupe Druzi i član Palestinskog oslobodilačkog fronta, koji je osuđen za napad i ubistvo jednog izraelskog policajca i porodice 1979.godine a potom oslobođen iz zatvora 2008. godine u razmjeni zatvorenika sa Hezbolahom
0 komentar(a)
Šamir Kantar, Foto: Reuters
Šamir Kantar, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 09:38h

Šamir Kantar, za koga se vjeruje da je bio jedan od lidera Hezbolaha, ubijen je u Damasku u izraelskom napadu na kvart Džaramana jutros u ranjim jutarnjim satima, prenose agencije.

Hezbolah je saopšto da je Kantar ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na rezidencijalni kvart Damaska, ali nije iznio druge detalje.

Jedan od ministara u izraelskoj vladi je pozdravio vijest o smrti Kantara, ali nije potvrdio tvrdnje da je za to odgovoran Izrael.

Kantar je bio pripadnik libanske vjerske grupe Druzi i član Palestinskog oslobodilačkog fronta, koji je osuđen za napad i ubistvo jednog izraelskog policajca i porodice 1979.godine a potom oslobođen iz zatvora 2008. godine u razmjeni zatvorenika sa Hezbolahom.

Vjeruje se da se poslije toga pridružio Hezbolahu i postao jedan od komandanata u toj organizaciji, prenosi Rojters.

Izrael je više puta gađao Siriju od početka rata u toj zemlji, uglavnom uništavajući oružje za koje je vjerovao da je namijenjeno Hezbolahu, svom davnašnjem neprijatelju u susjednom Libanu.

Još nije jasno kakva je bila uloga Kantara u ratu u Siriji, gdje Hezbolah podržava snage Bašara al Asada.

Ne pominjući Kantara, sirijski državni mediji su za napad u Damasku optužili "terorističke grupe".

U januaru u izraelskom napadu u Sirji ubijeno je šest pripadnika Hezbolaha.

Džaramana je bastion podrške vladi i kvart u kome žive mnogi pripadnici sirijskih Druza i hrišćana.

Bonus video: