SAD: Umjetnički predmeti isporučeni Iranu sa 40 godina zakašnjenja

Umjetničke predmete kupio je teheranski Muzej savremene umjetnosti 1978, a diplomatski odnosi dvije zemlje su ozbiljno narušeni kada su iranski studenti napali ambasadu SAD u Teheranu 1979. i uzeli za taoce 52 američka službenika
0 komentar(a)
kapsula, paket, norveška, Foto: Wordpress.com
kapsula, paket, norveška, Foto: Wordpress.com
Ažurirano: 19.12.2015. 15:28h

Iranu je isporučeno 14 umjetničkih predmeta koji su kupljeni od SAD prije skoro 40 godina, ali je njihov izvoz bio blokiran zbog prekida bilateralnih odnosa poslije Islamske revolucije 1979.

Državna televizija na engleskom jeziku Press TV javila je danas da je isporuka umjetničke kolekcije rezultat tužbe koju su iranski zvaničnici podnijeli prije dvije godine tribunalu osnovanom u skladu sa Alžirskim sporazumom kojim je okončana Iranska talačka kriza 1981. godine.

Umjetničke predmete kupio je teheranski Muzej savremene umjetnosti 1978. godine, a diplomatski odnosi dvije zemlje su ozbiljno narušeni kada su iranski studenti napali ambasadu SAD u Teheranu 1979. i uzeli za taoce 52 američka službenika.

Isporuka predmeta desila se u trenutku blagog poboljšanja odnosa Irana i SAD, poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma u julu.

Bonus video: