Sonji i Rahulu Gandiju određena kaucija

Predsjednica i generalni sekretar Kongresne partije su odbacili optužbe, tvrdeći da one predstavljaju osvetu vladajuće Indijske narodne partije
0 komentar(a)
Sonja Gandi, Foto: AP
Sonja Gandi, Foto: AP
Ažurirano: 19.12.2015. 16:04h

Liderima indijske opozicione partije Indijski nacionalni kongres Sonji i Rahulu Gandiju, suočenim s optužbama za korupciju, danas je određena kaucija od 50.000 rupija (754 dolara).

Predsjednica i generalni sekretar Kongresne partije su odbacili optužbe, tvrdeći da one predstavljaju osvetu vladajuće Indijske narodne partije.

"Aktuelna federalna vlada namjerno cilja opoziciju i za to koristi vladine agencije", izjavila je Sonja Gandi novinarima poslije saslušanja.

Sonja Gandi i njen sin Rahul optuženi su da su nezakonito prisvojili imovinu kompanije u čijem je vlasništvu bio list "Nešenel herald", kojim je nekad upravljala njihova porodica.

Džavaharlal Nehru, Rahulov pradjed i prvi premijer nezavisne Indije, osnovao je 1938. list "Nešenel herald", koji je ugašen 2008. Kompanija koja je upravljala listom, "Asošiejted džornals limitid", pretvorena je u firmu za nekretnine.

Zvanična optužnica još nije podnijeta, a odluka o tome se očekuje poslije iznošenja dokaza tužioca.

Član vladajuće partije Subramanijan Svami, koji je je optužio Gandijeve i neke njihove pristalice da su koristili partijske fondove za kupovinu imovine kompanije za nekretnine, tvrdi da ima dovoljno dokaza da osigura osuđujuću presudu.

"Sonja i Rahul Gandi biće osuđeni na zatvorske kazne", rekao je Svami.

Tokom današnjeg saslušanja, desetine hiljada njihovih pristalica organizovale su proteste ispred suda i širom zemlje, a oko suda je bilo raspoređeno više stotina policajaca.

Sljedeće saslušanje zakazano je za 20. februar.

Sonja i Rahul su snaha i unuk Indire Gandi, indijske premijerke i ćerke Džavaharlala Nehrua. Sonjin suprug, Radživ Gandi, takođe je bio premijer Indije. I Indira i Radživ Gandi su ubijeni atentatima.

Od sticanja nezavisnosti Indije 1947. godine, Kongresna partija je vladala pola vijeka i imala sedam premijera. Na izborima prošle godine, Kongresna partija je ostvarila najslabiji rezultat, osvojivši samo 44 od 543 mjesta u donjem domu parlamenta, dok je Indijska narodna partija sa saveznicima dobila najveću većinu od 1984.

Bonus video: