Štajnmajer zaprijetio zemljama koje ne poštuju odluku o raspodjeli izbjeglica

"Evropa je zajednica prava. Data riječ nešto znači. Ako ne budemo mogli drugačije, stvari će biti regulisane pravnim sredstvima, kako je i predviđeno", rekao je Štajnmajer
1 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2015. 15:08h

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer danas je zaprijetio zemljama EU da će snositi pravne posljedice ako ne budu poštovale odluku o raspodjeli izbjeglica.

"Evropa je zajednica prava. Data riječ nešto znači. Ako ne budemo mogli drugačije, stvari će biti regulisane pravnim sredstvima, kako je i predviđeno", rekao je Štajnmajer nedjeljniku Špigl.

Štajnmajer je prije svega mislio na Slovačku i Mađarsku, koje su uložile žalbu zbog odluke kvota o raspodjeli izbjeglica, donijeta u septembru u Briselu.

"Evropska solidarnost nije jednosmjerna. Oni koji odbijaju da prime izbjeglice, moraju da znaju šta je tu rizik za njih - otvorene granice Evrope", rekao je njemački ministar.

Frank-Valter Štajnmajer nije prvi koji je zaprijetio zemljama koje odbijaju da se povinuju odlukama o preraspodjeli izbjeglica. Prije toga, to je učinio austrijski kancelar Verner Fajman, koji je rekao da bi tim zemljama mogla da bude smanjena svota novca koju dobijaju od EU.

Bonus video: