Keri: SAD i Rusija imaju zajedničke ciljeve u Siriji

"Imamo neke indicije sa našeg radara, imamo neku predstavu šta se dogodilo, ali mislim da postoji zvaničan proces koji je u toku i razmjena informacija i ne želim da komentarišem o zaključcima", dodao je Keri
0 komentar(a)
Džon Keri, Vladimr Putin, Foto: Reuters
Džon Keri, Vladimr Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2015. 13:38h

Rusija i SAD imaju zajedničke ciljeve u Siriji, ali problem koji predstavlja sirijski predsjednik Bašar al-Asad, mora da bude riješen, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri.

"Ako želite da zaustavite rat u Siriji, a mi želimo, ako želite da se borite protiv Daeša (Islamske države) i zaustavite rast terorizma, morate da riješite problem Asada", rekao je Keri u intervjuu za program "Vesti u subotu" na TV kanalu "Rusija 1", prenio je TAS S.

"To ne znači da želite da promijenite svaki aspekt vlade, mi to ne želimo. Mi želimo institucije vlade, želimo da Sirija ostane cijela, a to želi i Rusija", kazao je Keri.

Prema njegovim riječima, Rusija i SAD zapravo dijele jedinstven stav sa Iranom kada je riječ o političkom rješenju za Siriju, u kome Sirijci mogu da biraju budućnost svoje zemlje.

"MI želimo istu stvar", poručio je Keri.

Keri se osvrnuo i na incident iz novembra kada je turski avion "F-16" oborio ruski bombarder "Su-24" iznad Sirije, navodeći da SAD o tome nemaju detaljne informacije.

"Šta se dogodilo u pogledu turskih aviona i ruskih aviona? MI ne znamo detalje toga", poručio je Keri.

"Imamo neke indicije sa našeg radara, imamo neku predstavu šta se dogodilo, ali mislim da postoji zvaničan proces koji je u toku i razmjena informacija i ne želim da komentarišem o zaključcima", dodao je Keri.

Turska je u 24. novembra na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder zbog, kako je navela, narušavanja njenog vazdušnog prostora, što je prvi put u pola vijeka da jedna NATO članica obori neki ruski avion, što je naišlo na oštru reakciju Moskve.

Crna kutija iz bombardera u petak je otpečaćena u prisustvu stranih stručnjaka.

Proces je trajao oko jedan sat, a kako se ispostavilo memorijski modul uređaja za snimanje je oštećen.

Stručnjaci su najavili da će prve rezultate dekodiranja podataka objaviti do 21. decembra.

Bonus video: