U Pekingu opet crveni stepen upozorenja zbog smoga

Smog uzrokuju uglavnom elektrane koje sagorijevaju ugalj, industrijsko zagađenje i porast broja vozila na ulicama
0 komentar(a)
Peking zagađenje, Foto: AP
Peking zagađenje, Foto: AP
Ažurirano: 19.12.2015. 09:19h

U Pekingu je danas ponovo, po drugi put ovog mjeseca, proglašen crveni stepen upozorenja zbog prevelike količine smoga koji se tokom noći spustio na kinesku prijestonicu, a prognoze kažu da će se zadržati do utorka usljed odsustva jakih vjetrova.

Nivo najsitinijih i najpogubnijih zagađujućih čestica u vazduhu PM2,5 porastao je na čak 303 u nekim dijelovima grada, a u narednim danima bi čak, kako se predviđa, mogao da dostigne 500, što je više nego 20 puta više od nivoa koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim, prenosi AP.

Škole su danas zatvorene, saobraćaj prepolovljen, dok je zabranjeno raspaljivanje roštilja i drugi spoljni izvori dima, a fabrička proizvodnja je smanjena.

Smog uzrokuju uglavnom elektrane koje sagorijevaju ugalj, industrijsko zagađenje i porast broja vozila na ulicama, a problem je dodatno otežan geografskim položajem Pekinga pošto je sa tri strane okružen planinama koje zadržavaju smog pod pritiskom hladnog zimskog vazduha.

U iščekivanju realizacije obećanih planova o smanjenju zagađenja usljed sagorijevanja uglja, stanovnici Pekinga i drugih zagađenih gradova na sjeveru Kine prilagođavaju se teškim uslovima noseći maske i opremajući kuće i stanove filterima za vazduh.

U međuvremenu, rezultati naučnih istraživanja govore da smog u Kini godišnje prerano odnese 1,4 miliona ljudi, ili skoro 4.000 dnevno.