AP: Snažan nastup Buša u debati, ali je pitanje koliko to sada znači

"Znam da pokušavaš da pojačaš svoju energiju Džeb, ali to ne ide dobro", poručio je Tramp Bušu kojeg je ranije nazivao "nisko-energičnim"
0 komentar(a)
Džeb Buš, Foto: Reuters
Džeb Buš, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2015. 12:23h

Sin i brat bivših predsjednika SAD Džeb Buš konačno je imao dobar nastup u noćašnjoj republikanskoj debati, ali je pitanje koliko to sada znači, pošto je počeo daleko da zaostaje za vodećim kandidatima, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.

Buš je u posljednjoj debati ove godine noćas više puta napao vodećeg kandidata Donalda Trampa.

Milijardera i bivšu televizijsku zvijezdu je nazvao "haotičnim kandidatom" i poručio mu da "uvredama neće doći do predsjedništva", dok je za njegov predlog da se muslimanima zabrani ulazak u zemlju rekao da je opasan i "neozbiljan".

Nešto više od šest nedjelja do prvih stranačkih glasanja, Buš se i dalje muči da se pokaže bitnim u trci za Bijelu kuću u kojoj su ispred njega Ted Kruz, Marko Rubio i Ben Karson.

Tramp je, s druge strane, odbacio napade svojih rivala nastojeći da zadži središnje mjesto u trci za učešće u novembarskim izborima, oslanjajući se i na nezadovoljstvo konzervativnih glasača "establišmentom".

"Znam da pokušavaš da pojačaš svoju energiju Džeb, ali to ne ide dobro", poručio je Tramp Bušu kojeg je ranije nazivao "nisko-energičnim".

"Donalde, nećeš moći da uvredama dođeš do predsjedništva. To se neće dogoditi", odgovorio je Buš, što je po društvenim mrežama ostalo zabilježeno kao najupečatljivji momenat debate. Tako nešto su Buš i njegove pristalice željno iščekivali u prve četiri debate tokom kojih je Buš pokazao svoje slabosti.

Prije tačno godinu dana, Buš je uzdrmao političku javnost u SAD objavom da će razmotriti predsjedničku kampanju. Uz podršku republikanskog establišmenta Buš je brzo prikupio najviše sredstava za kampanju, što je trebalo i da se pretoči u podršku birača.

Podrška Bušu, međutim, nikako nije došla do značajnijih brojki, a u trci, prema anketama, ubjedljivo vodi Tramp koji je od vodećih kandidata potrošio najmanje novca.

Za razliku od Buša koji je direktno napadao Trampa, ostali rivali su imali odmjereniji pristup prema milijarderu, bez pretjerano agresivnih napada. Većina njih izrazila je neslaganje s Trampovim predlogom da se muslimanima onemogući ulazak u SAD, ali niko nije tako direktno kritikovao to kao Buš.

Marko Rubio, koji je ranije Buša smatrao svojim najvećim rivalom, nije mnogo obraćao pažnju na njega već je kritike usmjerio protiv Teda Kruza.

Tramp je, ipak, izgleda uživao u raspravi s Bušom koji je s centralnog mjesta na pozornici pomjeren nešto u stranu, pošto drugi kandidati imaju već podršku u anketama.

"Kandidovanje za predsjednika je težak posao", rekao je Buš na početku kampanje.

"O, znam. Ti si čvrst momak, Džeb. Znam", rekao je Tramp ukazujući na Bušov gubitak statusa favorita: "Ideš sve dalje i dalje. Uskoro ćeš biti na kraju".

Bonus video: