Utopilo se dvoje djece migranata kod obale Turske

U istom periodu nastradalo je više od 500 izbjeglica, većinom djece, prema navodima Međunarodne organizacije za migracije
0 komentar(a)
emigranti Turska, Foto: Reuters
emigranti Turska, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2015. 11:27h

Tijela dvoje djece iračkih izbjeglica izvučena su iz mora jutros kod zapadne turske obale, javila je novinska agencija Dogan.

Djecu uzrasta šest i dvije godine iz vode su izvukli turski ribari koji su ih videli kako plutaju sa pojasevima za spasavanje kod mesta Češme u Egejskom moru, naspram grčkog ostrva Hios, navela je agencija.

Od početka godine više od 650.000 migranata se uputilo morem iz Turske ka grčkim ostrvima, prema navodima UN.

U istom periodu nastradalo je više od 500 izbjeglica, većinom djece, prema navodima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Turski premijer Ahmet Davutoglu treba u četvrtak u Briselu da učestvuje na mini samitu posvećenom migrantskoj krizi sa osam zemalja Evropske unije, kome će predsjedavati njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ankara i Brisel zaključili su krajem novembra sporazum koji predvidja evropsku pomoć od tri milijarde evua Turskoj da bi se ona obavezala da bolje kontroliše svoje granice i sarađuje u borbi protiv krijumčara ljudi koji operišu sa njene obale.

Turska ima na svojoj teritoriji oko 2,5 miliona sirijskih i iračkih izbjeglica.

Bonus video: